Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако ядете твърде много яйца?

Количеството е от значение

16.05.2021г. / 21 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са полезни, защото са пълни с витамини, минерали, протеини и важни елементи, от които тялото се нуждае, за своите функции. Но като с всяко полезно нещо, с яйцата също не трябва да се прекалява. В тях се съдържат мазнини и холестерол, които могат да имат нездравословен ефект, ако бъдат консумирани в големи количества.

6 причини защо да закусвате яйца

Изследванията са спорни, тъй като демонстрират доказателства в двете посоки – както че яйцата са полезни, така и че могат да имат някои сериозни негативни ефекти върху здравето. Това се отнася най-вече до количеството консумирани яйца на ден, пише healthdigest.com.

Положителните ефекти на яйцата се наблюдават при консумация средно на 1 до 3 яйца дневно. Сред добрите промени в тялото, които настъпват при умерена консумация на яйца, са повишаване на добрия холестерол, баланс на кръвната захар, дълготрайно усещане за ситост, неналичие на минерален или витаминен дефицит, трайна загуба на излишно телесно тегло.

Много лесен трик за проверка на годността на яйцата

През последните 20 години обаче са направени няколко мащабни проучвания, фокусирани върху прекомерната консумация на яйца. Те установяват, че злоупотребата с яденето на яйца (тоест повече от 3 на ден), може да увеличи значително риска от диабет тип 2 или да влоши съществуващия такъв.

Трябва да се има предвид, че всеки организъм е различен и не е задължително консумацията на яйца, дори в по-голямо количество, задължително да окаже вредно влияние. Ако един човек би имал проблеми с холестерола заради изобилно хранене с яйца, то друг може и да няма никакви подобни проблеми.

Къде грешите при приготвянето на яйца?

Свързани статии

Добре ли е да ядете яйца при това положение?

Не се отказвайте от консумацията на яйца. Те са изключително полезни, хранителни и носят немалко важни вещества и елементи за тялото. Организмът ви може да се възползва от положителните страни на яйцата, ако ги консумирате в умерени количества и не прекалявате с тях.

Яйцата са прекрасен заместител на класическите закуски, включващи тестени храни и захари. Те ще ви помогнат да ограничите приема на прости въглехидрати, като същевременно ще ви заредят с изобилие от хранителни вещества и ще ви оставят сити задълго.

Защо яйцата са полезни за децата?

За да избегнете прекомерната консумация на мазнини, можете да наблегнете на белтъците за сметка на жълтъците. Така ще увеличите приема на протеини, без да прекалите с мазнините, намиращи се в жълтъците. Добавете повече зеленчуци към общия си дневен прием, както и не ги забравяйте на закуска.

Коментирай