Здраве и красота

Как да подмладим кожата с терапия Гуа ша и дермаролер

Гуа ша е древна китайска алтернативна терапия, която включва „остъргване“ на кожата с масажен инструмент за тонизиране на кожата

23.05.2021г. / 08 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ритуалите за красота, които всяка дама избира за себе си, представляват една съкровена част от нейния живот. Благодарение на тези малки стъпки от дневната ни грижа за лицето и тялото, ние, дамите, се чувстваме добре, изглеждаме свежи и можем да имаме високо самочувствие.

Редовната грижа за красотата ни не е само израз на суета, а е преди всичко израз на обич към нас самите, към тялото ни, към лицето ни.

Един от бюти ритуалите, който превзе световните тенденции за разкрасяване през последните години е гуа ша масажът. Макар да стана много популярен чак напоследък, той всъщност е познат отдавна, тъй като е част от традиционната китайска медицина, в която се използва от векове.

Какво представлява Гуа ша масаж?

„Гуа“ означава „остъргвам“, а „ша“ е „пясък“. Гуа ша представлява древна китайска алтернативна терапия, която включва „остъргване“ на кожата с масажен инструмент за подобряване на кръвообращението и за тонизиране на кожата.

Масажът се прави с камък, който най-често е от зелен нефрит или розов кварц със заоблени краища. Тази заоблена форма на камъка не позволява да се получат наранявания по кожата, вследствие от отъркващите движения.

Масажът с подобен камък или ролер оставя приятно галещо усещане, а движенията, с които се прокарва камъкът или ролерът по кожата следва да са в различни посоки, с цел да се отпуснат скованите мускули на лицето.

Какви са ползите от Гуа ша масажа?

  • Спомага за облекчаване на сковаността на мускулите, отнема от натрупаното в тях напрежение;
  • Стимулира кръвообращението, като според някои изследвания масажът го подобрява с до 400%;
  • Насърчава лимфния дренаж;
  • Спомага да се намали подпухването на лицето;
  • Забавя формирането на бръчки и фини линии;
  • Тонизира кожата и ѝ придава свеж вид.

Как да си направим Гуа ша масаж за тонизирана и красива кожа на лицето и шията?

Преди да започнете масажа с камъка или ролера, не забравяйте да почистите добре кожата, за да избегнете риска от възпаления.

Докосването с камъка/ролера и самият натиск върху кожата следва да е нежен, внимателен, за да не нараните деликатните области на лицето.

Според козметичните специалисти е препоръчително да започвате винаги от шията и да движите плочката/ролера нагоре, като така подобрявате лимфния дренаж. Всяко движение в едната посока трябва да се повтори по 5 пъти.

Препоръчително е при масажа с камък или ролер да използваме етерични масла като лавандулово масло, хидратиращи серуми или кремове (продуктите, които са част от вашата грижа за кожата). Благодарение на масажа и подобряването на кръвообращението, ценните съставки на тези продукти ще проникнат още по-добре в кожата и ще имат по-силен възстановяващ и подхранващ ефект.

Не пропускайте да масажирате и шията, защото така ще подобрите състоянието на кожата и в тази деликатна област, която е сред най-големите издайници за възрастта на жената.

За да се радваме по-дълго на красива и стегната кожа, освен техниката за Гуа Ша масаж, към бюти ритуалите си можем да добавим и терапия с домашен дерма ролер.

Какво представлява този вид домашна процедура?

Дермаролерът е продукт, който представлява инструмент с микроигли и се използва при козметични процедури като мезотерапия. Но когато се прилага от козметичен специалист, инструментът е с много по-голям размер игли и има съответно специфични стъпки, които се правят по време на терапията.

Дермаролерът, предназначен за домашна употреба представлява едно малко колелце с множество тънки и малки иглички, с което можете да си правите лицев масаж. Процесът на масажиране с този вид ролер създава микропробождания на кожата, съвсем леки и повърхностни, които обаче спомагат за образуването на повече колаген и еластин посредством самовъзстановяването на кожата. По този начин може да се забави стареенето на кожата и формирането на бръчки и фини линии, както и спомага за намаляване на подпухването на лицето.

За по-силен ефект е препоръчително при масаж с този вид дермаролер да използвате хидратиращ серум, например с хиалуронова киселина. Чрез дермаролера активните съставки в серума ще проникнат още по-дълбоко в кожата, ще я подхранят и хидратират пълноценно.

Дермаролерите са подходящи за всякакъв тип кожа, но дамите с чувствителна кожа следва да са изключително внимателни и да не прекаляват с честотата на употреба, за да не предизвикат възпаления и инфекции на кожата.

Как да използвате дермаролер в домашни условия?

  • Първата стъпка е да почистите много добре кожата си с подходящ измивен продукт.
  • Дезинфекцирайте дермаролера преди и след употреба, за да се предпазите от инфекции. Имайте предвид, че тези микроубождания, които ролерът предизвиква, могат да възпалят кожата сериозно, ако не сте почистили внимателно ролера и кожата си. Никога не пропускайте да почистите ролера преди и след неговата употреба!
  • Следващата стъпка е да нанесете серума, но по-добре да изберете продукт, който не съдържа ретинол или витамин C, съветват козметични специалисти, тъй като при използване на дермаролер с микроигли, тези силни съставки могат да предизвикат допълнително раздразнение.
  • Започнете да движите нежно дермаролера по кожата на лицето, като движенията трябва да са вертикални, хоризонтални и по диагонал. Повторете ги 2 или най-много 3 пъти. Не натискайте силно, не си причинявайте болка в никакъв случай. Движете съвсем нежно и внимателно ролера по кожата, така че да се чувствате приятно.
  • След края на масажа можете да нанесете още веднъж от серума.

Колко често да си правим този масаж?

Отговорът зависи от размера на иглите на ролера, който сте си купили, както и от типа кожа. Ако ролерът ви е с по-дълги игли, може би е достатъчно да го използвате един път месечно. Ако ролерът ви е с най-малкия размер иглички, бихте могли да го използвате и 2-3 пъти седмично.

Масажните терапии Гуа ша и с дермаролер могат да се превърнат в едни от най-добрите помощници за запазване на нашата красота и за поддържане на свежа и сияйна кожа. За да се насладим на благоприятния им ефект, не бива да забравяме да се грижим за чистотата на тези продукти, както и да следваме инструкциите за правилната им употреба.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време