Здраве и красота

Топ 5 здравословни подправки и как да ги използвате

Защо и как да ги включваме често в ястията си

21.05.2021г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

3. Джинджифил

Джинджифилът съдържа активното вещество гингерол, което е вид антиоксидант. Съдържа фитонутриенти, които имат противогъбични, антивирусни, антибактериални, противовъзпалителни и антиалергични свойства. Консумацията на джинджифил може да помогне за облекчаването на гадене и повръщане, болки в корема, болки при артрит, ревматизъм и други възпаления. Коренът от джинджифил е много полезен и в ускоряването на метаболизма и подпомагането на усвояването на хранителните вещества.

5 подправки при висок холестерол

Кулинарни употреби

Джинджифилът е много подходяща подправка за печени изделия, птици, меса, ястия със зеленчуци, яхнии, тофу, различни маринати.

4. Семена от копър

Семената от копър са чудесна подправка, която е и много полезна. Имат невероятен аромат и придават жизненост на ястията. Активната съставка на семената от копър е анетол. Той има лек аромат на анасон. Има противовъзпалителни, антибактериални свойства. Той е антиоксидант, който потиска възпаленията и спомага за доброто храносмилане. Семената от копър са източник на фибри и манган, които ускоряват метаболизма, благоприятстват храносмилането и помагат в усвояването на калций от храната. Семената от копър подпомагат и балансирането на кръвната захар. Полезни са за мозъка и нервната система. Тази подправка е богата още на желязо, магнезий, калий, калций.

Полезни подправки и билки за смути напитките

Употреби в кулинарията

Семената от копър се използват за сладки и солени ястия. В източната култура обикновено се консумират след хранене за добро храносмилане. Подходящи са за хлябове, бисквити, печива, както и като подправка за риба, птици, морски дарове. Чудесно се съчетават и с други подправки под формата на микс или марината.

5. Червен пипер

Червеният пипер е незаменима част от много традиционни ястия у нас и по света. Той придава феноменален вкус на ястията. Среща се в различни варианти – сладък, лют, пушен, едро стрит или ситно смлян.

По-добро емоционално състояние с помощта на подправки

Ползите за здравето от червения пипер не са никак малко. Той има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изключително богат е на витамини А, Е, В6, желязо, фитохимикали.

Приложения в кухнята

Червеният пипер се използва за птици, меса, яхнии, ястия с картофи, зеленчуци, салати. Приложението му е много широко. Пушеният червен пипер придава леко опушен аромат на месата и зеленчуците, към които се добавя. Подходящ е и за ястия с бобови култури.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
imam liubimi podpravki , koito polzvam i v svej i v izsu6en vid .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар