Здраве и красота

Как да се отървете от тлъстините по гърба

Съвети за дългосрочно справяне с мазнините в задната част на тялото

21.05.2021г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато искаме да отслабнем обикновено се концентрираме върху това, което виждаме в огледалото. Не ни харесват тлъстините по корема и около талията ни. Затова и се мъчим да правим стотици коремни преси на ден, за да се отървем от тях.

А какво да кажем за тлъстините по гърба?

Мастните натрупвания могат да се образуват по всяко кътче на тялото. Те могат да се натрупат неусетно и по гърба ви, а отстраняването им не е никак лесна задача, както и постигането на стегнат корем.

Да пригладим мазнините по гърба

Според личният треньор Нго Окафор от Ню Йорк, който в интервю за Man’s Health споделя, че хората се фокусират върху видните си недостатъци и натрупани мазнини, като забравят тези на гърба. Съсредоточават се предимно върху корема, ръцете и краката, а една качествена тренировка за цяло тяло трябва задължително да включва и упражнения за развитие на гръбните мускули.

Упражненията за стягане на мускулите на гърба помагат да се отървете от гърбицата, натрупана в горната част на гърба, както и да въздействате върху тлъстините около кръста и встрани над хълбоците или така наречените „паласки“. Добре оформеният гръб е важен не само за мъжете, но и за жените, особено онези, които обичат да носят рокля с гол гръб или изрязана блуза.

Възможно ли е да се отървете от тлъстините по гърба? Да, но е нужно да сте отдадени и много постоянни, защото мастните натрупвания в тази зона са упорити, а развитието на мускулатурата под тях не е лека задача.

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях

Както при всички мастни натрупвания обаче, въздействието само и единствено върху тази зона е безсмислено, защото няма да даде резултат. Мит е, че упражненията за определена зона от тялото могат да помогнат да я оформите по съвършен начин. Онова, което всъщност трябва да направите, е да намалите цялостно теглото си, да изчистите мазнините от него, и да не забравяте да тренирате мускулите на цялото си тяло.

Когато тренираме, тялото ни разгражда складираните мазнини навсякъде по себе си. Изданието yalescientific.org отбелязва, че този мит вероятно е възникнал заради идеята, че ако тренирате дадена група мускули, това ще означава, че ще стопите мазнините около тях и ще направите мускулите видими. За съжаление, това не е така.

Упражнения за изгаряне на коремни мазнини

Свързани статии

Изданието продължава още с обяснението, че е нужно преди това чрез постоянни тренировки да трансформираме натрупаните мазнини в годни за изгаряне за енергия. Авторите определят тази трансформация като суров нефт, превърнат в бензин, който да служи за гориво за придвижване на превозно средство. Преобразуването на мазнините води до цялостното им намаляване в цялото тяло, а не само в определена зона.

Мазнините по гърба се причиняват вследствие на същите вредни навици, които влияят върху натрупването на мазнини и по останалите части на тялото. Както коремните мазнини, така и тези на гърба се свързват с инсулинова резистентност и повишен риск от диабет по-нататък в живота. Ето защо редукцията им е от голямо значение за здравето.

Как да изгорите повече мазнини с тичане

Нездравословното хранене и заседналият начин на живот са едни от най-големите виновници за трупането на мазнини по гърба и корема. Справянето с тях не се случва със спазване на краткосрочна диета или временно посещаване на залата за фитнес. Изисква се цялостна промяна в начина на живот за дълготрайни успехи.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Йова ( преди 2 години )
А къде са съветите?...От редакцията: Макар да не са конкретно и точно посочени, сметнахме, че достатъчно добре се подразбират от текста. Благодарим, че попитахте, за нас обратната връзка и мнението на читатели са изключително важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати