Здраве и красота

Храни, богати на омега-6 мастни киселини (галерия)

Важни мононенаситени мазнини

03.06.2021г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Омега-6 мастните киселини са мононенаситени мастни киселини, подобно на омега-3. Те обаче имат полулоша слава заради факта, че тялото не може да преобразува алфа-линоленовата киселина в състава им в арахидонова киселина. Последната може да допринесе за възпаления в тъканите, съсирване на кръвта, поява на тромби, според Harvard Health Publishing. Заради тази зависимост в обработката и усвояването на омега-6 тези мастни киселини са си спечелили лоша слава. Въпреки това, в тялото има механизми, които спомагат за преобразуването на арахидоновата киселина в молекули, борещи се с възпаленията.

Балансът в здравословното хранене е ключов за намаляване на рисковете

Свикнали сме да смятаме, че омега-3 мастните киселини са тези, на които трябва да се набляга. Те са с невероятни ползи за организма и неслучайно лекарите наблягат на важността им в диетата. Това обаче не прави омега-6 по-малко важни за здравето.

Свързани статии

Омега-6 мастните киселини – алфа-линоленова и арахидонова, се влияят от количеството консумирани омега-3 мастни киселини. Ако балансирате приема на двата вида мазнини, няма нужда да се притеснявате от омега-6, които биха могли евентуално да предизвикат възпаления.

Едни от най-важните ползи за здравето от омега-6 мастните киселини са намален риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Кои са храните, естествени източници на омега-6 мастни киселини?

Вижте в галерията ни тук.

Коментирай
Свободно време