Здраве и красота

Прах от розов цвят прави кожата и косата по-здрави и красиви

Богат е на антиоксиданти

10.06.2021г. / 15 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате да глезите кожата на лицето си с продукти, които са направени от роза Дамасцена? Тогава прахът от розов цвят вероятно ще ви хареса. Лесно ще го намерите в биомагазините, специализираните магазини за козметика. Това е продукт, който се използва в аюрведа и не само. Ето как се грижи за здравето и красотата ни.

Забавя стареенето на кожата

Листенцата на роза Дамасцена са известни с наличието на мощни антиоксиданти, които спомагат за забавяне на стареенето на кожата. Западни проучвания показват, че редовното прилагане на маски за лице с прах от розови листенца, спомага за стягане кожата на лицето и помага да се забави появата на бръчки. Розовият прах може да се комбинира с вода, розова вода с други натурални съставки според нуждите на вашата кожа.

Лятна грижа за кожата с розова вода

Охлажда и успокоява

Според аюрведа, розите помагат за охлаждането на тялото, особено през летните месеци. Маската с прах от розови листенца може да намали дискомфорта след излагане на слънце. Разбира се след изплакване е необходимо да нанесете подходящ крем и лосион, ако ще прилагате върху някоя част от тялото.

Помага за изсветляване на петънцата

Прахът от розов цвят съдържа витамин С. Той е антиоксидант и спомага не само за синтеза на колаген, но и заздравява кожата, намалява петънцата по нея, подобрява значително тена ѝ.

Флорални води за освежена кожа с по-малко стрес

Подходяща грижа и за мазна кожа

Мазната кожа на лицето трудно се овладява. Ползваме тоници, измиващи продукти, серуми, голяма част от които изсушават прекомерно кожата, което е в нейна вреда. От друга страна, прахът от розови листенца има естествени стягащи свойства, които помагат за премахването на излишния себум, без да изсушават кожата.

Чай от рози – за красива кожа и силен имунитет

За укрепване на космените фоликули

Хубавото на този естествен продукт е, че може да се ползва като сух шампоан, но и за маски за коса, нанесени върху скалпа. Антиоксидантите, на които са богати розите Дамасцена, подпомагат подхранването на космените фоликули и насърчават растежа на здрава коса.

Ето няколко идеи как да ползвате розовия прах за здрава кожа и коса.

За нормална кожа – комбинирайте 1 супена лъжица прах от розови листенца с малко шафран и мед, за да образувате гъста паста. Нанесете върху чисти и сухи лице и шия и след 10-15 минути изплакнете с хладка вода. След това може да напръскате с розова вода и да нанесете подходящ крем.

Свързани статии

За мазна кожа – смесете 1 супена лъжица прах от розови листенца с малко кисело мляко.

Маската се изплаква след 10-15 минути и отново се нанася крем.

За суха кожа – смесете 1 супена лъжица от розовия прах с малко мед и кисело мляко.

За кожа, склонна към акне – комбинирайте 1 супена лъжица сандалово дърво на прах заедно с 1 супена лъжица прах от розови листенца, малко розова вода и мед. Нанесете маската върху чисто лице и след 10-15 минути изплакнете с хладка вода. Завършете с подходящ крем за вашата кожа.

Маска за коса – 2 супени лъжици прах от розови листенца, малко мед, малко кокосово масло. Маската се нанася в корените и по дължината. След 30-40 минути измийте косата си както обикновено.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
от долината на розит ( преди 2 години )
Това е абсолютна лъжа! Знам го от личен опит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар