Здраве и красота

Забранени храни при синдром на раздразненото черво

Отключват и влошават симптомите

07.06.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Синдромът на раздразненото черво е много често срещан проблем, засягащ милиони хора в различна степен и тежест. Характеризира се обикновено с подуване на корема, газове, диария, последвана често от запек, образуване на газове, тежест и дискомфорт.

Стресът до голяма степен влияе върху раздразнените черва, тъй като мозъкът и червата са тясно свързани във функциите си посредством нервната система. Диетата оказва огромно влияние. Чрез храненето можем както да влошим симптомите на синдрома на раздразненото черво, така и да ги подобрим.

Синдром на раздразненото черво – как да го преодолеем?

Чрез подбор на подходящите храни можете да облекчите неразположенията и да държите под контрол състоянието на червата си.

За да избягвате раздразнение и поява на ужасните симптоми, избягвайте някои храни, които имат силно негативен ефект върху храносмилателния тракт при синдром на раздразнено черво.

Бял хляб

Ако страдате от синдром на раздразненото черво, белият хляб и всички тестени изделия от бяло рафинирано брашно, включително и пълнозърнестите, но които съдържат глутен, са активатори на симптомите при този здравословен проблем. Глутенът влияе върху състоянието при раздразнени черва и може да влоши още повече симптомите без да имате непоносимост или алергия към него. Това показват данните от проучване от 2015 година, публикувано в списание Nature.

6 начина да успокоите болките при синдром на раздразнено черво

Мляко и млечни продукти

Лактозата в прясното мляко и млечните продукти има дразнещ ефект при синдром на раздразненото черво. Мненията по това становище са противоречиви, тъй като няма солидни доказателства от научни изследвания. Въпреки това много експерти смятат, че съществува връзка между лактозата и синдрома на раздразненото черво, тъй като млечният белтък е алерген, който може да предизвика и влоши симптомите при раздразнено черво, пише healthdigest.com.

Изкуствени подсладители

Повечето изкуствени подсладители могат да предизвикат храносмилателни проблеми, дори и при хора, които не страдат от смущения в храносмилателния тракт. Обикновено това важи при големи количества подсладители, погълнати с храната. При хора със синдром на раздразненото черво тези симптоми обаче могат да се появят и при по-малки количества подсладители.

5 природни начина да успокоите синдрома на раздразненото черво

Кафе

Не е нужно да избягвате кафето напълно, ако имате синдром на раздразненото черво, но количеството определено има значение. Пийте по-малко кафе на ден. Не злоупотребявайте с него, особено на гладно. Консумацията на гладно може да има силно негативен ефект върху стомаха и червата. Надвишаването на две чаши кафе на ден също може да влоши симптомите.

Бобови храни

Бобовите растения съдържат много ценни растителни протеини и сложни въглехидрати, които имат своята съществена функция за здравето и метаболизма. Те обаче са много богати на нишесте и фибри, които утежняват симптомите при раздразнено черво. Тялото се затруднява да усвоява веществата в тях, като в резултат се появяват газове, подуване, тежест, болки в коремната област, диария.

Храни, които образуват газове (галерия)

Кръстоцветни

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни са много полезни, но при синдром на раздразненото черво са противопоказни. Те са изключително богати на фибри, което затруднява обработката им при раздразнени черва. Сред Кръстоцветните са броколи, карфиол, спанак, зеле, брюкселско зеле, бок чой, рукола.

Коментирай