Здраве и красота

Можете ли да контролирате в коя част от тялото да отслабнете?

Краткият отговор е „не“

07.06.2021г. / 11 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате тлъстинки по корема, вероятно мечтаете да се отървете само от тях. Ако пък обиколката на бедрата ви притеснява, но не искате да отслабвате на друго място по тялото си, сигурно наблягате на упражненията за бедра и дупе, мечтаейки да изваете само и единствено тях.

Смутита за отслабване, които са и много полезни

Отслабването, за съжаление, не се случва единствено на местата, на които желаем. Можем да въздействаме върху тях, но като цяло тялото отслабва по всички места, а и значение имат редица фактори, които оказват влияние именно къде отслабването ще е най-осезаемо.

Начинът, по който отслабвате, се влияе от редица фактори. Те са съвкупност от генетична предразположеност, начин на живот, физическа активност, хранене, начин, по който тялото складира мазнини. Различните хора са предразположени към различни начини на топене на мазнини, пише Livestrong.

10 трика за бързо отслабване

Изданието healthline.com отбелязва, че полът също има значение за това как човек отслабва. Жените например губят мазнини най-лесно в областта на корема, докато мъжете топят мазнини най-бързо по бедрата и дупето. Ключов фактор е и възрастта. Ако в двайсетте си години сте отслабвали по-лесно в определена зона, то в тридесетте, четиресетте и нататък нещата могат да са коренно различни.

10 начина да отслабнете натурално без диета

Мъжете на средна възраст например и жените в постменопауза са по-склонни да съхраняват мазнини по корема, отколкото в по-младите си години.

От изключително голямо значение е да се стараете да редуцирате мазнините около талията и корема, защото те имат най-силно влияние върху здравословното състояние. Натрупването и съхранението им на това място в дългосрочен план може значително да увеличи риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и хронични възпаления в организма.

Можете ли да влияете върху това в коя част на тялото да отслабнете?

Краткият отговор е „не“. Ако правите специални упражнения, вдигате тежести или целенасочено наблягате само на една група мускули или на една зона на тялото, това няма да окаже никакво влияние върху отслабването именно на тази зона.

10 прости правила за бързо отслабване

Ако искате да редуцирате мастната тъкан на което и да е място, то подгответе се да отслабнете цялостно. Тялото губи мазнини в една област само ако е генетично предразположено и склонно към това.

Ако искате да намалите мазнините по тялото си, подгответе се за цялостно отслабване. Необходим е последователен подход за това. Нужни са корекции в диетата с намаляване на калорийния прием, увеличаване на кардиотренировките и включване на силови упражнения поне 3 пъти седмично. Придържането към балансиран режим води до постигане на успехи в извайването на фигурата по цялостен начин.

Коментирай