Здраве и красота

10 начина да облекчите астмата и признаците на алергия

Какво да промените в дома и ежедневието си, за да намалите симптомите и пристъпите

11.04.2022г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Старайте се да спите достатъчно

Добрият сън е важен за облекчаване на астмата и алергиите. Сънят е природен механизъм на тялото за справяне с различни здравословни проблеми. Ако имате нередовен сън или изпитвате трудности в заспиването е много по-вероятно да имате по-чести и тежки пристъпи на астма, сочат данните от проучване от 2020 година, публикувано в Allergy, Asthma & Immunology, цитирано от thehealthy.com.

Йога намалява симптомите на астма

7. Промивайте носа си ежедневно

Промиването на носа с подходящи разтвори е важно за премахването на алергените в синусите. Отново се консултирайте с алерголог, който да ви посъветва какъв спрей е най-подходящ за вас. Спрейовете с морска сол са едни от най-предпочитаните и природни продукти за тази цел. Ако имате обаче по-тежки симптоми може да се наложи лекарят ви да ви препоръча спрей с антиалергенна съставка.

8. Пийте кафе

Според проучване от 2010 година, кофеинът може да подпомогне облекчаването на астмата и алергиите. Той действа като бронходилататор, като разширява бронхите и улеснява дишането.

3 неверни мита за алергиите

9. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини в храната и под формата на рибено масло имат свойството да намаляват симптомите на алергиите и астмата. До тази констатация стигат учени, провели изследване по темата през 2018 година, публикувано в American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine.

10. Намалете до минимум замърсяването на въздуха вкъщи

Дръжте прозорците затворени. Проветрявайте сутрин, след като се събудите и излезете от стаята. Препоръчително е вечер, когато ще си лягате, да не отваряте отново прозорците, за да не допуснете навлизането на полени и други алергени в спалнята.

7 неочаквани неща, които влошават алергията ви

Коментирай