Здраве и красота

10 начина да облекчите астмата и признаците на алергия

Какво да промените в дома и ежедневието си, за да намалите симптомите и пристъпите

11.04.2022г. / 09 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Астмата е сериозно състояние, което засяга милиони хора по цял свят. Ако не бъде контролирано и овладявано, то може да бъде животозастрашаващо. Алергиите също са проблем, с който се сблъскват огромен брой хора. Алергиите се наблюдават в разнообразни форми и протичат с различна тежест. И при двата вида състояния значение има в какви условия живеем вкъщи. Поддържането на здравословен дом с чист въздух и редовни практики в почистването могат да намалят тежестта на двата вида заболявания и да облекчат симптомите.

Домашни лекове срещу астма

Кои са мерките, които можете да вземете вкъщи, ако страдате от астма или алергия?

Внимание! Статията е информативна. Ако страдате от алергия, консултирайте се с лекар. 

1. Носете маска

Носенето на маска помага не само в превенцията на вирусни инфекции, но и на отключване на алергични реакции и провокиране на астматичен пристъп. Маската може да намали симптомите на астма.

2. Перете често пердета и дамаски

В пердетата и дамаските, както и в матраците, се събират прахови частици, акари, алергени, които могат да влошат значително състоянието. Перете ги често.

Храни, които могат да провокират пристъп на астма

3. Избягвайте ароматите

Употребата на ароматизатори може да има силно негативен ефект при алергии и астма. Избягвайте аерозоли с приятна миризма, етерични масла с натрапчив мирис, електрически ароматизатори. Всички те могат да предизвикат пристъпи и да влошат алергиите.

4. Използвайте филтри и пречистващи уреди

Ако имате климатик вкъщи е много важно да сменяте и почиствате филтъра му много стриктно и редовно. За предпочитане е и да си набавите пречиствателен уред за дома, който да филтрира допълнително въздуха от фини прахови частици и алергени.

Билки, подправки и масла при астма

5. Преразгледайте диетата си

Консултирайте се с алерголог, който да ви помогне да разберете дали нещо в диетата ви не предизвиква допълнителни усложнения за астмата ви. Алергиите също могат да се влияят значително от това с какво се храните, дори да нямате ясно изразена хранителна алергия. Някои хранителни алергени могат да допринесат за утежняване на симптомите.

Коментирай