Здраве и красота

Възможни причини за продължителен менструален цикъл

На какво може да се дължи

16.06.2021г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл е един от най-неудобните моменти от месеца за всяка жена. Когато цикълът е още по-дълъг от обикновено, това може да се превърне в истински кошмар. А може и да подсказва за някакъв проблем, на който да обърнете внимание. Въпреки че не е задължително, има вероятност дългият период на менструално кървене да има вътрешна причина, която е добре да консултирате с лекар гинеколог.

Как да предизвикате идването на цикъла?

Не е изключено това да е моментен феномен, причинен от атмосферни условия, смяна на часови пояси, високи нива на стрес в организма.

Но ако по-дългите цикли не са типични за вас, това определено може да подсказва за някакъв проблем. Лекарят ви ще определи какъв.

По-голям проблем е, ако всеки менструален цикъл при вас трае повече от седем дни. Състоянието се нарича менорагия и може да попречи сериозно на нормалния начин на живот, може да доведе до анемия поради загуба на много кръв твърде често (всеки месец), както и да доведе до други здравословни проблеми.

4 признака, че обилният ви цикъл излиза от нормални граници

Конкретната причина за това състояние все още е неизвестна за медицината, пише healthdigest.com. Все пак има вероятност състоянието да е предизвикано от миома или хормонални нарушения. Менорагията може да е причинена още от бъбречни заболявания, рак, чернодробни заболявания.

Друга причина за внезапно появил се по-дълъг и тежък цикъл може да е употребата на медикаменти за спешна контрацепция, които прекратяват моментално евентуална бременност. Някои лекарства, като антидепресанти и аспирин, могат да предизвикат удължаване на менструалното кървене и да направят цикъла по-тежък от обикновено.

6 мита за менструацията

Друга възможна вероятна причина за удължаване на цикъла може да е закъсняла овулация, която може да е била забавена по много различни причини, най-вече стрес.

Тревожно е продължителното кървене, което изглежда твърде нетипично и което буди притеснения у вас. Задължително е да се консултирате с лекар, защото при прекалено дълго кървене причината може да е опасна и да включва рак на щитовидната жлеза, ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници, рак на яйчниците. Ако кървенето е придружено от храносмилателни проблеми, побиване на тръпки, повишено окосмяване, тежки болки по време на цикъл, това може да е повод за посещение при гинеколога ви.

Още една възможност за поява на тежък и продължителен цикъл е спонтанен аборт. Може да не сте подозирали, че сте бременна и затова да се чудите какъв е този нетипичен менструален цикъл. Обикновено при спонтанен аборт кървенето е придружено от треска, силни болки, отделяне на слуз, съсиреци.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Без значение дали симптомите, които имате са на пръв поглед безобидни или са сериозни, задължително е да потърсите лекарско мнение. Лекарят ви най-точно ще определи състоянието ви и ще ви посъветва как да го овладеете.

Коментирай