Здраве и красота

Каква е причината за поява на болка в челюстта при дъвчене

И как да решите проблема

16.06.2021г. / 15 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Появата на болки в челюстта е проблем, който засяга много хора. В някои случаи болката е предизвикана от дъвчене на твърда храна или прекалено често и продължително дъвчене на дъвка. В други случаи обаче се касае до състояние, което според Healthline е по-сериозно и може да доведе до затруднение в ежедневните функции на устната кухина – дъвчене, хранене, говорене, пиене.

Как лицето може да подскаже за здравословен проблем?

Много са факторите, които могат да доведат до болка в челюстта. Състоянието се нарича нарушения или дисфункция на темпоромандибуларната става. Това е ставата, която движи долната челюст при отваряне и затваряне на устата при хранене, говор и пиене.

Състоянието обикновено е прогресивно и ако не се вземат навременни мерки може да се усложни и задълбочи с времето. Отначало се появява усещане за схванатост рано сутрин след събуждане. След това започват да се появяват болки, щракащи звуци при отваряне и затваряне на устата, при отхапване, при дъвчене, особено на по-твърда храна.

Сред евентуалните причини за поява на този синдром са най-вече стрес, тревожност, стискане на зъби или скърцане както през нощта по време на сън, така и през деня, като през деня стискането на зъби също е несъзнателно и се наблюдава най-вече в напрегнати ситуации или докато размишлявате върху проблеми.

Защо дъвченето на дъвка е вредно?

С течение на времето може да се появи артрит на тази става, изместване, изтриване на зъбния емайл на някои или всички зъби, инфекция на синусите, проблеми с нервната система, дори сърдечен удар в по-тежки и дълго нелекувани състояния.

Как да се справите с този проблем?

За моментно потушаване на болката могат да се взимат болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти. Най-добре е да се консултирате с лекар за тях.

Кога да се сложат първите шини

Но най-доброто, което можете да направите, за да облекчите челюстта си и да намалите възпалението в ставата на мандибулата, е да се консултирате със стоматолог. Той може да ви посъветва да ви бъде изготвена специална шина, с която да спите нощем и която да намалява стискането на зъбите и триенето им. Това отнема от напрежението, което оказвате несъзнателно върху челюстта и ставата, като с течение на времето симптомите, болката намаляват.

Защо не трябва да дъвчете дъвка всеки ден

Друг добър начин да повлияете положително върху стискането от стрес, е практикуването на йога и медитация. Тези две успокояващи практики дават възможност да се освободите от стреса и да намалите вредното му действие както върху челюстта, така и върху цялото тяло и психиката.

Коментирай