Здраве и красота

Потенциални здравословни рискове от прекаляването със соята

Защо трябва да се внимава с количеството консумирана соя

10.07.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Соята е един от най-честите причинители на хранителни алергии. Тя е алерген, който много често присъства в списъка с потенциални алергени, съдържащи се в готови продукти. Ако не сте забелязали, на много етикети на готови и пакетирани храни има изрично упомената информация, сочеща, че продуктът може да съдържа следи от соя.

7 храни, „забранени“ при хипофункция на щитовидната жлеза

Соята се използва за направата на различни продукти. Тофу е един от тях. То е направено изцяло от соя. Темпе, някои видове заместители на месото също се приготвят от соя. Тя присъства в продукти заради свойството си на сгъстител и заместител на млечните и месните продукти.

Соята има своите ползи за здравето. Тя се използва и като добавка към протеинови прахове, бебешки храни и много други храни. Проучвания, сочени от healthdigest.com, показват, че соята е полезна в намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, спомага за редукцията на теглото и понижаване риска от диабет.

Потенциалните негативни ефекти от соята могат да се появят, ако прекалите с количеството.

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Консумацията на големи количества соя може да блокира усвояването на някои ценни витамини и минерали. В соята се намира протеин, който съдържа фитати – това са съединения, които намаляват абсорбацията на други хранителни вещества, най-вече желязо и цинк. Тези два минерала са жизненоважни и без тях организмът се затруднява да изпълнява незаменими за живота функции.

Намаляването на абсорбцията на желязо може да доведе до анемия, невъзможност за образуване на кръвни клетки, липса на достатъчно кислород в мозъка и тъканите.

Храни, които имитират ефектите на естрогена

Дефицитът на цинк затруднява имунната система, синтеза на кожни клетки, които се съдържат във всички органи и тъкани, не само в кожата.

Соята влияе негативно и върху хормоните в тялото. Тя може да попречи на нормалния синтез на щитовидни хормони, което е опасно най-вече за хората, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза.

Соята може да повлияе и на естрогена – женския полов хормон.

Топхрани, богати на естроген

Прекомерната консумация на соя може да има негативен ефект и върху бъбреците. Това е така заради елемента кадмий, който се съдържа в соята и чието натрупване се свързва с отключване на бъбречни заболявания.

Коментирай