Здраве и красота

Причини кожата ви да е жълтеникава

Какво предизвиква промени в цвета на кожата

22.06.2021г. / 10 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цветът и оттенъкът на кожата могат да се влияят от много фактори. Сред най-мощните са слънчевата светлина, храненето, хидратацията. През зимата кожата е по-бледа заради отсъствието на достатъчно слънчева светлина. През лятото загарът на кожата става по-забележим, дори да не сте ходили на плаж.

Серум за по-млада кожа на лицето

Има случаи обаче, в които кожата започва да пожълтява и това не е моментен феномен, а продължително състояние. Пожълтялата кожа обикновено е признак на стареене, според доктор Денди Енгелман, дерматолог, споделящ мнението си пред Women's Health.

С напредване на възрастта кожата може да започне да пожълтява и да губи естествената си свежест и розовина. Това е така, защото с възрастта захарните молекули се прикрепват към кожните протеини с времето и с натрупването им предизвикват леко жълт цвят на кожата.

Освен че става по-жълтеникава, кожата става и по-суха, лющеща се, склонна към повяхване и отпуснатост.

Тест: Най-добрите храни според типа кожа

Пожълтяване на кожата и състарен вид могат да се появят и при по-млади хора. Оцветяването на кожата може да е признак на влиянието на външни фактори и различни дисбаланси в тялото.

Ако кожата ви е имала естествен розов оттенък и свеж вид, тя би била по-склонна да добие жълт оттенък. Ако сте с по-мургава кожа, при подобни процеси е по-вероятно тя да потъмнее още или да покафенее на места.

Какви могат да са вътрешните причини за промени в цвета на кожата?

Промените в цвета на кожата и нейното пожълтяване/ покафеняване могат да се появят навсякъде по тялото. Все пак тези промени са най-често срещани по лицето, пише healthdigest.com. Нормалната озареност и сияние на кожата също могат да липсват, особено при тютюнопушене.

Хроничният стрес, недоспиването, алкохолът, вредната храна са все сериозни фактори, които влияят много на състоянието, цвета и еластичността на кожата.

Тайната на красивата холивудска кожа е разкрита

Какво можете да направите, за да върнете сиянието на кожата си и да премахнете пожълтяването?

Преди всичко е важно да се справите със стреса. Спортувайте, отделяйте време за разходки сред природата и в парка. Танцувайте, срещайте се с приятели, смейте се повече, движете се повече, правете йога, медитирайте. Всички тези и още много други подобни приятни занимания са начини за въздействие срещу стреса, които повлияват благоприятно не само кожата, но и целия организъм.

Свързани статии

Променете рутината си в грижата за кожата. Включете дневна и нощна грижа за кожата, която да подобрява състоянието ѝ и която се бори с оксидативния стрес, нанасящ щети върху кожата. Посъветвайте се с вашия дерматолог за най-подходящите продукти за вас.

Нежна грижа за мазна кожа на лицето

Спрете цигарите и алкохола. Прекаляването с кафето също влияе негативно върху кожата. Опитайте се да спите повече всяка нощ и то по едно и също време, за да намалите стреса и да стимулирате синтеза на важни протеини за кожата, най-вече колаген.

Хранете се възможно най-разнообразно, като включвате повече плодове и зеленчуци. В тях се съдържат ценни антиоксиданти, витамини и минерали, които подобряват състоянието на кожата отвътре.

Коментирай