Здраве и красота

Признаци, че може да имате камъни в бъбреците

Какви са симптомите

23.06.2021г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Образуването на камъни в бъбреците е често срещан проблем, от който страдат милиони хора в цял свят. Който се е сблъсквал с тази неприятна здравословна ситуация знае колко болезнено може да е това състояние.

6 навика, които увреждат бъбреците

Никой човек не е застрахован срещу камъни в бъбреците. Те могат да се образуват по различни причини в организма. Понякога това се случва еднократно, в други случаи е възможно да рецидивират, дори след изхвърлянето им от организма.

Какво представляват камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците представляват минерални отлагания, образуващи твърди формации. Най-често съдържат минерали и соли, които се натрупват при работата на бъбреците. Отлагат се в техните легенчета. Могат да стоят там дълго време преди да бъдат изтласкани и да потеглят по каналите на пикочната система, предизвиквайки поредица от симптоми.

Скрити сигнали, че бъбреците не работят правилно

Най-често срещаните бъбречни камъни са съставени от калциеви оксалати и фосфати, но съществуват и други форми в зависимост от средата в организма.

Кои са рисковите фактори за образуване на камъни в бъбреците?

Сред най-често срещаните рискови фактори за образуване на камъни в бъбреците са затлъстяването, неправилното хранене, различни видове диети, особено рестриктивните, изключващи цели групи храни (кето, нисковъглехидратна). Някои медицински състояния и прием на някои лекарства са също сред възможните причини да се появят камъни в бъбреците.

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания

Свързани статии

Бъбречните камъни могат да предизвикат болка внезапно, но могат и да стоят в организма незабелязано за дълго време. Симптомите на бъбречна криза, предизвикана от камъни, имитират много други симптоми и затова е добре да знаем кои са те, за да можем да реагираме навреме и да потърсим спешна лекарска помощ.

Какви са симптомите?

Повечето камъни в бъбреците не са с големи размери и в много случаи излизат сами от организма. Понякога това е придружено с дискомфорт и болка, в други случаи болката е доста силна.

Признаци на бъбречна инфекция

Сред възможните симптоми на камъни в бъбреците, според клиника Майо, са болки в корема, парене, повръщане, често уриниране, което е болезнено, спазми, кръв в урината, треска, повишена температура, студени тръпки по цялото тяло.

Ако симптомите са интензивни и силни, потърсете лекарска помощ, защото може да има запушване на пикочните пътища, което е опасно състояние, изискващо лекарска намеса.

* Статията има информативен характер и не заменя консултацията с лекар специалист.

Коментирай