Здраве и красота

Защо през лятото напълняваме повече, отколкото през зимата?

Лъжливото усещане, че през лятото слабеем по-лесно

24.06.2021г. / 09 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да смятаме, че през зимата качването на килограми е нещо нормално, докато през лятото е по-лесно да се отслабне, но това всъщност не е точно така.

Напълняването през лятото се случва също толкова често, колкото и през зимата. В студените зимни месеци вероятно повечето от вас губят мотивацията си да се придвижат до фитнеса и да спортуват, а предпочитат да се свият на дивана и да похапнат нещо вкусно и сгряващо. Това е рецепта за трупане на килограми.

Трикове за отслабване от нутриционистите

Оказва се, че и през лятото напълняването е факт. Лъжливото усещане, че през лятото ядем по-малко и не сме гладни в жегата ни кара да си мислим, че отслабваме, а това не е съвсем така.

През зимните месеци тялото изразходва повече калории, за да осигури нужната топлина на организма. През лятото тези механизми значително се забавят, тъй като тялото няма нужда от допълнително затопляне. Съответно калориите, които организмът ни използва, са по-малко.

20 съвета за трайно и здравословно отслабване

Изненадващо е, но много хора наддават на тегло именно през лятото. Една от възможните причини е дългият ден, предполагащ по-малко сън. Слънчевите лъчи ви будят по-рано сутрин, защото светлината ви заслепява. А вечер си лягате по-късно, защото топлият летен ден предполага разходки и срещи с приятели до късните часове на вечерта.

Колкото по-малко сън имате, толкова по-високи са нивата на хормона на стреса кортизол. Когато е във високи стойности, кортизолът причинява предразположение към съхраняване на мазнини в запас, особено в областта на корема. Това пък от своя страна увеличава глада за сладко и захар.

5 метода за отслабване, които не действат

Свързани статии

Краткосрочните бързи диети могат да провалят фигурата ви. Много често в стремежа си бързо да подготвим тялото си за лятото и да облечем любимия си бански без срам, прибягваме до бързи диети, обещаващи страхотни резултати за кратко време. Тези диети имат ужасяващ ефект върху метаболизма, като в повечето случаи предизвикват огромен стрес на тялото и имат йо-йо ефект, който впоследствие влошава още повече фигурата.

Кои трикове за отслабване работят и кои – не?

Екстремните диети, към които много хора се обръщат през лятото, всъщност са една от причините за напълняване именно в този сезон.

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Метаболизмът действа по-бързо през зимата, отколкото през лятото заради стремежа на тялото да изгори повече калории, за да осигури топлина и енергия. Възползвайте се от този механизъм, за да подготвите фигурата си за лятото още от зимата. Не прибягвайте до бързи драстични диети с твърде рестриктивен калориен прием. Това е рецепта за връщане на килограмите, дори трупане на повече тегло.

Коментирай
Свободно време