Здраве и красота

Грешки в миенето на зъбите, които ги увреждат

Как правилно да използвате четката за зъби и зъбния конец

25.06.2021г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето на зъбите е задължителен ритуал от хигиенната ежедневна рутина на всеки човек. В тази рутина обаче могат да възникнат куп грешки, които да се намесят в здравето на зъбите и венците, правейки ги по-податливи на здравословни проблеми, включително кариес, инфекции и възпаления на венците.

Ето защо миете зъбите грешно!

Кои са грешките, които могат да увредят зъбите и които не трябва да допускате при миене на зъбите?

Не сменяте четката за зъби достатъчно често

Четката за зъби представлява среда за развитие на бактерии. Освен че те остават по нея след миене на зъбите, пренесени от устната кухина във влакната ѝ, влажната среда в банята създава допълнителни условия за растеж на болестотворни микроорганизми. Затова е важно да сменяте четката за зъби на всеки месец или два.

Миете зъбите веднага след хранене

Ако мислите, че остатъците от храна могат да причинят поява на кариес, не грешите. Грешите обаче, ако миете зъбите веднага след хранене. След хранене в устата продължават да се секретират храносмилателни ензими и по-големи количества слюнка, които са с киселинен характер. Той отслабва емайла и го прави податлив на увреждания. За да не го увредите допълнително е важно да изчакате минимум 30 минути след хранене преди да измиете зъбите.

5 неочаквани дейности, които развалят зъбите

Миете зъбите веднъж на ден

Миенето на зъбите веднъж дневно е грешка. Това е предпоставка за свръхрастеж на бактериите в устната кухина. Необходимо е да миете зъбите сутрин и вечер, а по възможност и още веднъж следобед. Така ще сте сигурни в хигиената на устната си кухина.

Свързани статии

Четкате зъбите прекалено енергично

Бързото, енергично и силно четкане на зъбите с натиск върху тях уврежда емайла. С времето той може да започне да образува пукнатини, цепнатини, които постепенно да се разширят, да предизвикат отчупване на частици от емайла, които да доведат до по-сериозни проблеми със зъбите.

Защо да миете зъбите си с кокосово масло

Ползвате конец за зъби след измиването им

Почистването на зъбите трябва да става преди четкането им с четка. Това показват данни от изследване от 2015 година, публикувано в Oral Health and Preventive Dentistry, цитирано от healthdigest.com. Предварителното почистване със зъбен конец помага да раздвижите заседналите остатъци от храна в междузъбното пространство, които след това с четкането и изплакването на устата се отстраняват по-лесно.

Коментирай