Здраве и красота

4 хранителни елемента за кожата през лятото

За да бъде красива и здрава

28.06.2021г. / 12 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме лятото, но знаем, че продължителното излагане на слънчевите лъчи, може сериозно да навреди на нашата кожа. През горещите месеци, грижата за нашата кожа включа нанасяне на слънцезащита всеки ден, дори и да не сме на плаж, консумация на свежи плодове, зеленчуци, спирулина и много вода, разбира се. Но през лятото, кожата има нужда от 4 важни хранителни елемента, които можем да си набавим с помощта на вкусни храни или хранителни добавки. Вижте кои са те. 

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар. 

Електролити

Поддържането на добра хидратация на организма е от ключово значение за поддържането на кожата ни здрава и красива. Летните горещини и спортните активности, предизвикват обилно потене. С потта си, освен вода и токсини, ние губим и ценни електролити, като натрий, калий, магнезий, калций, фосфор.

Именно те помагат на организма да регулира потока на хранителни вещества, вода и отпадъци във и извън всички клетки и поддържат по-ефективно рехидратацията. 

Витамин Е и чудесата му в полза на кожата

Колаген 

Той се счита за основния структурен протеин, който се намира в тялото ни естествено. Колагенът е важен за костите, кожата, зъбите, ставите, сухожилията, хрущялите. За съжаление той намалява с напредването на възрастта, а кожата ни се нуждае от него, за да бъде максимално дълго време по-гладка и еластична. Колаген също може да се намери под формата а хранителни добавки, а тук може да видите кои полезни храни го съдържат. 

5 етерични масла за торбички под очите

Витамин С

Един от най-важните витамини за кожата, през цялата година. Той помага за синтеза на колаген в организма и повишава антиоксидантната защита от слънцето. Според редица западни изследвания, витамин С може да допринесе за подобрява еластичността на кожата, намалява появата на бръчките и насърчава гладкостта ѝ.

Свързани статии

Витамин С е и мощен антиоксидант, намаляващ вредите, които свободите радикали нанасят. Вижте кои полезни храни съдържат антиоксиданта. 

Рибено масло

Рибеното масло съдържа 2 различни вида омега -3 мастни киселини - DHA и EPA - и именно EPA (ейкозапентаенова киселина) има стимулиращи кожата свойства. Доказано е, че EPA спомага за увеличаване синтеза на колаген и еластичните влакна, действайки противостареещо. Омега-3 мастните кисели са важни за метаболизма, здравето на сърцето и мозъка. Още за техните ползи може да видите тук, а чрез консумацията на кои храни да си ги добавите – вижте тук. 

Коментирай