Здраве и красота

Негативните странични ефекти на кокосовото масло

Не е чак толкова полезно, колкото се смята

03.07.2021г. / 05 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло се превърна в символ на здравословна мазнина в последните години. Използва се широко за здравето на косата и кожата, за готвене, за почистване на зъби и венци като алтернатива на пастата, както и като заместител на животинското масло. 

Въпреки доказаните ползи за здравето от кокосовото масло, то не е чак толкова полезно, колкото бива рекламирано, особено ако се консумира в големи количества. То е алтернатива на животинското масло за онези, които не желаят да консумират животински продукти, но това не прави кокосовото масло изцяло безвредно или напълно полезно. То съдържа наситени мазнини, които могат да имат негативни въздействия върху сърдечносъдовата система и не само. 

Защо не трябва да използвате кокосово масло върху лицето си?

Наситените мазнини, съдържащи се в кокосовото масло са почти същите, каквито се съдържат и в краве маслото. Заболяванията, които се свързват с прекалената консумация на наситени мазнини, се отключват и при консумацията и на двата вида масла, според Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания. 

Според данни, цитирани от Independent, над 80% от мазнините в кокосовото масло са наситени, докато при стандартното краве масло наситените мазнини са около 63%. При свинската мас този процент е едва 39% за същото количество продукт. 

Кокосовото масло не е толкова полезно за сърцето, колкото много хора смятат. То може да окаже дори повече вреди, отколкото стандартното масло. 

5 причини да консумирате кокос и кокосово масло

По данни, цитирани от healthline, кокосовото масло има доказани положителни ефекти в намаляването на лошия холестерол и стимулиране на добрия. Ето защо се счита за полезно в превенцията на сърдечносъдови заболявания. Оттук идва и грешката на много хора да го използват в големи количества без страх, тъй като се счита за здравословно. 

Количеството именно е разковничето. Въпреки че кокосовото масло има своите ползи, в прекалено големи количества то може да се окаже вредно за здравето, особено именно за сърдечносъдовата система. 

Маски с кокосово масло против бръчки

Свързани статии

Кои са противоречивите странични ефекти на кокосовото масло?

Освен рисковете за сърдечносъдовата система, кокосовото масло може да влоши и състоянието на кожата. Ако използвате само кокосово масло за красота и го нанасяте върху лицето си ежедневно, това може да доведе до запушване на порите, акне, повишена секреция на себум. Прилагането на кокосово масло върху косата под формата на маска също може да влоши състоянието ѝ и да я направи по-мазна, склонна към накъсване. 

За какво е полезно кафето с кокосово масло?

Диетите с високо съдържание на мазнини, каквито се съдържат в кокосовото масло, повишават значително риска от сърдечносъдови заболявания. Това се дължи на повишаването на лошия холестерол. За да редуцирате този риск е най-добре да се съсредоточите върху мононенаситените и полиненаситените мазнини, които са най-ценни за здравето на сърдечносъдовата система.  

Коментирай