Здраве и красота

Полезни съвети за грижата за очите и правилния избор на слънчеви очила (видео)

Офталмологът д-р Галина Петрова бе специален гост в новия епизод на „Ето как“ и сподели ценни съвети как да пазим зрението

30.06.2021г. / 11 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: Az-jenata.bg

Снимка: Az-jenata.bg

Правилната и редовна грижа за очите спомага да съхраним задълго не само зрението си, но и да се предпазим от много други заболявания, свързани със сетивния орган.

Знаем ли обаче достатъчно за грижата за очите, какво пропускаме, на какво следва да наблегнем, колко често е добре да ходим на профилактични прегледи, както и какви техники да прилагаме, за да развиваме зрението си, отговорите на всички тези въпроси научихме от офталмолога д-р Галина Петрова. Тя беше участник в новия епизод от влога „Ето как“, който се излъчи на живо във Фейсбук страницата на Az-jenata.bg на 29 юни.

Споделяме с вас някои от акцентите в разговора с д-р Петрова, а целият епизод можете да гледате тук.

Колко често трябва да ходим на профилактичен очен преглед?

Свързани статии

Профилактични очни прегледи при млади хора е препоръчително да се правят на 2 години, ако те нямат никакви оплаквания.

След 40-45-годишна възраст са възможни промени в зрението вследствие на наследствени фактори или околна среда, затова е препоръчително прегледите да са ежегодно.

А след 60-годишна възраст е задължително прегледът да е всяка година.

Кога трябва да е първият преглед на детето?

При най-малките първият преглед се случва още в неонатологията. След този първи преглед родителите е добре да следят за кривогледство или бяла зеница, което може да е признак за проблем и трябва веднага да се заведе на специалист – детски очен лекар. Препоръките са профилактичните прегледи да са на 1 година, на 3 годинки и на 6-7 години, преди първи клас. След това, ако детето няма проблеми и оплаквания, прегледите могат да се правят на всеки 2 години.

Кои храни са най-полезни за очите?

Свързани статии

Пълноценното хранене е много важно за зрението, като освен морковите изключително ценни и полезни са омега-3 мастните киселини, които можем да открием в рибата, зехтина, ядките. От плодовете и зеленчуците е препоръчително да се консумират редовно тези с жълт и оранжев цвят, богати на витамин C.

За децата д-р Петрова напомни, че е много важно здравословното и балансирано хранене, тъй като растежът на зрителния анализатор е докъм 9-10-годишна възраст и в тази ранна възраст е важно децата да получат ценните вещества, витамини и минерали.

Как да избираме подходящи слънчеви очила?

Освен като стилен аксесоар, слънчевите очила са защитно средство преди всичко. Д-р Петрова препоръча да се купуват от специализирани магазини, за да имат необходимата защита на очите.

Правите форми на слънчевите очила не са оптималното решение за сигурна защита, тъй като отстрани прониква слънчева светлина и очите не са изцяло предпазени, поради което д-р Петрова препоръча да се взимат предвид тези малки детайли при избора на подходящи очила за лятото.

Д-р Петрова отговори и на любопитни зрителски въпроси, които можете да чуете във видеото от live епизода.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=272&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAzJenata%2Fvideos%2F343018040562503%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="272" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>


Коментирай