Здраве и красота

Признаците на успешната тренировка, различни от отслабване

Не само красивата фигура е доказателство за успех

02.07.2021г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се захванете да тренирате активно и редовно, една от главните причини да го правите е да влезете отново във форма. И така отслабването се превръща в основно мерило за успех на тренировките. Влизането във форма и премахването на излишните мазнини далеч не е единственият признак, по който си личи, че тренировките ви са успешни и дават добри резултати. Има още признаци, на които да обърнете внимание и които са не по-малко важни за успеха.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Кои са признаците, освен отслабването, че тренировките ви са успешни?

Стресът в тялото е намалял

Стресът е една от големите и значителни причини за трупане на излишно тегло. Това е така заради високите нива на стрес в организма, които причиняват трупане на мазнини в резерв вместо изразходването им за освобождаване на енергия. Когато нивата на стрес в тялото ви започнат да намаляват, това значи, че тренировките ви дават добри резултати.

Спите по-добре

Друг много забележим положителен ефект от редовните упражнения е добрият сън. Подобряването на механизмите на съня е признак, че тренировките ви дават резултат и то изключителен. Когато стресът е в оптимални контролирани нива, той не представлява заплаха за организма. По този начин и сънят се подобрява.

Защо мускулите ви треперят при интензивна тренировка?

Тренировките вече не са неприятно задължение за вас

Когато имате достатъчно мотивация и не се отказвате, тялото ви започва да става все по-издръжливо и да „иска“ още и още. Ето защо нямате търпение да се справите с поредното предизвикателство, на което ще подложите организма си в следващата тренировка. Това ви дава още повече хъс и мотивация, заради което очаквате с нетърпение отново да тренирате.

Връзките и отношенията ви стават по-стабилни

Когато се чувствате добре в тялото и в кожата си, отношенията ви с другите неминуемо се променят. Това е така, защото се е променило цялостното ви светоусещане вследствие на добрата форма, в която влизате все по-осезаемо. Когато човек установи здравословна рутина, която следва, не само тялото, но и духът му се съживяват и заблестяват с нова светлина. Ако усещате, че общувате с лекота с другите и имате високо самочувствие, това е следствие от успешните ви тренировки.

Свързани статии

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Чувствате се по-силни

Издръжливостта и силата са способности на тялото, които се култивират с тренировките. Напредъкът ви определя усещането ви за издръжливост, което е същински успех. Тази сила ще се усеща не само при изпълнение на тренировките, но и в изпълнението на всяка ежедневна дейност, която преди ви е затруднявала. Сега ще изпълнявате всичко с лекота, защото и тялото ви ще се движи с лекота.

Здравните показатели се подобряват

Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Друг съществен признак, че тренировките ви дават ефект, са подобрените здравни показатели – кръвна картина, холестерол, кръвна захар, хормони. Всички тези и още показатели ще започнат да влизат в норма, защото спазвате добър двигателен режим и хранене, а това е от значение за цялостното здравословно състояние, не само за красивата фигура.

Коментирай