Здраве и красота

Течности, които можете да пиете, докато правите фастинг

Какво да пиете, когато следвате периодично гладуване

14.07.2021г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фастингът или периодичното гладуване е практика, която все повече хора възприемат като начин да отслабнат. При този метод на хранене обикновено има прозорец от приблизително 4 часа, в които приемате храна. През останалите часове от денонощието гладувате. Повечето хора предпочитат да се хранят между 12 на обяд и 4 часа следобед. След това не вечерят и пропускат закуската на сутринта.

Диета 16:8 или така нареченото периодично гладуване

Някои хора приемат гладуването прекалено рестриктивно, като избягват прием и на течности. Това крие риск от сериозна дехидратация, особено когато се прави в рамките на 16 часа. Възможно ли е да останете дехидратирани за такъв дълъг период? Отговорът е не. Течности трябва да се приемат, но не всякакви.

Кои са предимствата на периодичното гладуване?

Периодичното гладуване или фастинг е система, при която се дава продължителна почивка на тялото от прием на храна. Смята се, че това стимулира метаболизма и разграждането на мазнините, елиминира токсините от тялото и допринася за отслабването. Фастингът може да подпомогне и стабилизирането на нивата на кръвната захар, да понижи общото възпаление в тъканите и да снижи риска от сърдечносъдови заболявания и диабет, пише Greatist.

Периодично гладуване и основните ползи от него

Има обаче и някои потенциални рискове за здравето от фастинга. Сред тях са повишен риск от хранителни разстройства, прекалено ниска кръвна захар, затруднения в зачеването, недохранване, прекалено малък калориен прием, липса на енергия, колебания в настроението, замайване, припадъци.


Снимка: iStock

За да намалите риска от тези странични ефекти и потенциално опасни за здравето състояния е важно да пиете достатъчно течности. Те не трябва да съдържат калории, така че да не се нарушава периода на гладуване. Много често хората забравят, че течностите и напитките имат своята хранителна стойност и не я включват в пресмятането на общия калориен прием. По този начин се нарушава диетичният режим, какъвто и да е той. Други предпочитат да не пият нищо, докато гладуват, което е грешка, даже опасна грешка.

Най-големите грешки в храненето, които пречат на диетата ви


Кои са течностите, които можете да пиете, докато сте на фастинг?

Водата е най-важната течност, която не трябва да забравяте да пиете. Тя е естественото средство да хидратирате тялото си, без да добавяте калории и излишни вещества.

Другите напитки са неподсладени кафе и чай без никакви добавки. В тях почти няма калории и не влияят на фастинга. Важно е обаче в никакъв случай да не се прекалява с тях, защото по време на глад могат да доведат до раздразнителност, безсъние, проблеми с нервната система, кръвното налягане.

Митове за метаболизма, които пречат на тънката ви талия

* За предпочитане е да се консултирате с лекар, който да ви посъветва дали фастингът е подходящ за здравословното ви състояние.

Коментирай