Здраве и красота

5 трика за хидратация през лятото

Обърнете внимание на цвета на урината

15.07.2021г. / 05 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Около 70% от нашето тяло е вода. Водата е основна съставна част на мозъка, другите важни органи, тъканите, костите. Тя играе важна роля в процесите, които се случват в организма ни. Подпомага храносмилането, здравето на ставите, снабдява с хранителни вещества всяка клетка в тялото, елиминира отпадъците, спомага за поддържането на кръвообращението и телесната температура и други. Ето защо добрата хидратация на тялото, която си осигуряваме най-вече чрез консумацията на вода е от съществено значение, особено през летните месеци. Според специалисти, тялото ни се нуждае от поне 2 литра вода на ден. Как да хидратирате правилно тялото си през лятото?

Следете за признаците на обезводняване

Тялото ни е устроено така, че да ни показва, когато има нужда от хидратация. Когато сме редовно дехидратирани, кожата може да е по-раздразнена, сърбяща, чувствителна. Виене на свят, умора, главоболие, също са признаци на дехидратация. Появата на мускулни крампи, учестено дишане, припадък и липса на уриниране, сигнализират, че тялото ни се нуждае от вода или други полезни течности.

Най-добрите чайове за отслабване

Обърнете внимание на цвета на урината

Цветът на урината е показател за това дали тялото ни е дехидратирано. Когато той е блед, подобен на цвета на слама, или още по-светъл, това е добър показател. Тъмната урина е знак, че се нуждаете от повече вода. Тъмножълтият или кехлибарен цвят означава, че може да имате лека до тежка дехидратация. Разбира се, някои здравословни състояние или прием на медикаменти също могат да променят цвета на урината.

Най-хидратиращите храни (галерия)

Избягвайте консумацията на алкохол, сладките и кофеиновите напитки

В летните жеги, особено на плажа, обичаме да пием коктейли, вино, бира, кафе, подсладени газирани или енергийни напитки. За съжаление те действат срещу добрата хидратация. Те съдържат захар, натрий и други съставки, които премахват водата от тъканите. Ако се пак не можете да се въздържите от пийването на коктейл, осигурете си достатъчно количество свежа вода.

Свързани статии

Консумирайте храни с високо съдържание на вода

Знаете ли, че приблизително 80% от приема ни на вода идва от консумацията ѝ? Останалите 20% си ги набавяме от определени храни. Всички свежи плодове и зеленчуци съдържат вода, но особено богати са диня, пъпеш, краставици, целина, домати, репички, чушки, спанак, ягоди, грейпфрут.

Храни, които да не слагате в блендер

Добра хидратация по време на спорт

Спортът е чудесен дори през летните месеци. Планирали сте поход в планината? Чудесно, осигурете си достатъчно количество вода. Изключително важно е да се пие вода по време на тези дейности. Вашата скорост на изпотяване, влажността и колко дълго сте тренирали са факторите, които трябва да имате предвид. Добрата хидратация означава получаване на достатъчно вода преди, по време и след тренировка.

Коментирай