Здраве и красота

Лятна грижа за кожата с масла

За по-малко бръчки

17.07.2021г. / 05 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Харесваме лятото и слънчевите бани на море, планина. Но дори в градска среда не сме защитени от агресивните слънчеви лъчи, затова знаем, че е важно всеки ден да нанасяме слънцезащита върху кожата си. Как можем да подхраним в дълбочина своята кожа, така че да намалим сухотата, лющенето, появата на нови бръчки и да запазим красивия загар? Лятната грижа с масла е добра идея, а ето кои може да включите във вашата рутина.

Кокосово масло

Кокосовото масло е чудесна лятна грижа за кожата, тъй като се абсорбира лесно и е богато на витамин Е, който е един от най-полезните за здравето и красотата на кожата. Освен това има и противогъбични и антибактериални свойства. Студено пресованото кокосово масло е по-добрият избор за консумация или нанасяне върху кожата (и косата). То подхранва в дълбочина, като намалява сухотата и появата на бръчки.

Комбинации от масла за красив тен

Зехтин

Зехтинът обикновено не предизвиква алергични реакции върху кожата и е чудесен за масаж, направата на домашни разкрасяващи маски. За най-добри резултати е хубаво да избираме екстра върджин. Зехтинът съдържа витамини А, D, Е и К, подхранва сухата кожа в дълбочина и облекчава усещането за опъване, зачервяванията след слънчеви бани.

4 натурални масла за слънчев загар

Масло от семена на шипки

Едно от най-добрите антистареещи масла, с което също може да поглезите кожата си през летните месеци, но и през останалата част от годината. То е богато на мастни киселини и антиоксиданти, включително провитамин А, които намаляват възпаленията и окислително увреждане на кожата. То не само намалява появата на бръчки, но и намалява риска от пигментни петна, намалява вредите от слънчевите лъчи. Повече за него може да прочетете тук.

Ароматни масла за всяка зодия

Масло от шеа

Изключително богато масло, едно от най-добрите за хидратация, омекотяване на сухата кожа. Може да се ползва самостоятелно, подходящо е за направата на маски, бихте могли и да го комбинирате със зехтин, кокосово масло. Маслото от шеа е богато на витамини А, Е, помага за намаляване на зачервяванията, спомага за синтеза на колаген, смята се, че облекчава лющенето на кожата и псориазиса. Не само че бързо възстановява кожата след слънчеви бани, но и намалява риска от появата на нови бръчки.

Свързани статии

Масло от жожоба

Маслото от жожоба има противовъзпалителни ефекти и е още едно масло, което може да направите част от вашата лятна (и не само) грижа за кожата. То е подходящо за всеки тип кожа и за по-мазната включително, тъй като се смята, че не води до запушване на порите. То действа като мощен антиоксидант и така намалява вредите от свободните радикали. Спомага за успокояването на кожата след интензивно излагане на слънце и може да се нанася самостоятелно или пък да го включите във вашите домашни маски за лице.

Бадемово масло

То има по-лека текстура в сравнение с останалите масла. Богато е на витамини А, Е, цинк, протеини и калий. Въпреки това може да доведе до алергични реакции при някои хора с по-чувствителна кожа. Бадемовото масло попива бързо, хидратира напуканата кожа. Някои дами го използват за подобряване растежа на миглите и веждите. При добра поносимост може да го комбинирате и с други масла, да се добавя в домашни маски за лице, пилинги за тяло и лице.

Снимка: iStock

Коментирай