Здраве и красота

Колко трябва да трае тренировката за корем, за да има ефект?

Колко дълго трябва да правим упражнения за коремни мускули

19.07.2021г. / 05 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Времетраенето на тренировките е съществена част от успеха и постигането на стегнати красиви мускули. Коремната мускулатура е една от най-трудните за извайване, особено в долната част. Не е никак лесна задача да се стопят мазнините по корема и да накараме коремната стена под тях да изпъкне с красив релеф.

3 лесни упражнения за коремни мускули

Някои хора смятат, че колкото по-дълго издържат да правят коремни преси и упражнения за корем, толкова по-ефективна ще е тренировката им. Това съвсем не е така. Има редица условия, от които зависи ефективността на тренировката. Прекалено дългата тренировка няма положителен, а напротив – отрицателен ефект върху мускулите и тялото като цяло.

Не е необходимо да правите твърде дълга тренировка за коремни мускули. По-добре би било да се съсредоточите върху тренировка за цяло тяло, която да трае между 30 и 60 минути в зависимост от индивидуалните особености и цели. Тази тренировка трябва да включва и серии за корем, но и всякакви други базови упражнения, които напрягат не само коремните мускули, но и останалите големи групи мускули. Те трябва да подобряват баланса, мобилността, гъвкавостта и издръжливостта. Комбинацията от такива упражнения подобрява мускулатурата на цялото тяло и корема.

Позитиви и негативи от ежедневните упражнения за корем

Комбинираните упражнения могат да включват всякакви движения, като вдигане на тежести, баланс, клекове, напади, особено с добавени тежести. Това поставя фокус и върху коремните мускули.

Ако сте начинаещи в тренировките за коремни мускули, започнете с 5 минути на ден. Със сигурност ще видите резултати дори и при тази минимална тренировка. Увеличавайте времетраенето постепенно.

Защо коремните преси предизвикват болки във врата?

Свързани статии

Треньорът по фитнес Сидни Милър, цитиран от Livestrong.com казва, че тренировката за корем е добре да бъде част от тренировката за цяло тяло. Ако цялостната ви тренировка е с продължителност 30 минути, отделете между 5 и 8 минути за корем, не повече. Излишно е да претоварвате мускулатурата, защото така мускулите не напредват в извайването, а се възпаляват, влакната им се нараняват, а това пречи на прогреса.

Не забравяйте, че за да изпъкнат и да станат видими, коремните мускули се нуждаят от изчистване на мазнините над тях. Това няма как да стане, ако не спазвате строга диета. Важно е да структурирате хранителния си режим така, че да сте в калориен дефицит. Само така ще изчистите мазнините и ще помогнете на мускулите да изпъкнат.

Най-добрите упражнения за стегнат корем за лятото

Важно е да включвате и кардиотренировки в режима си. Те са едни от най-подходящите за редуциране на излишните мазнини.

Коментирай