Здраве и красота

Колко често да почиствате четката за коса

Защо е важно да я дезинфекцирате

25.07.2021г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко, до което се докосва тялото ви, се нуждае от почистване. Това важи и за четката ви за коса. Признайте си, че не сте я чистили скоро, ако изобщо сте я чистили. И под чистене не се има предвид просто премахване на събралите се косми. Има се предвид дезинфекциране, което се налага заради потенциалните бактерии и наслагвания, които остават по четката.

Много чести грешки при ресането на косата

Когато използвате даден предмет, който влиза в съприкосновение с тялото, по него остават замърсявания, бактерии, остатъци от кожни клетки, себум, пот, други замърсявания. Продуктите за коса, които използвате, също остават по четката и се наслагват. При повторна употреба вие ги нанасяте обратно върху косата и скалпа заедно с останалите нечистотии.

Замърсената четка за коса може да нарани скалпа и косата, като допринася за тяхното увреждане и влошаване на състоянието. Според Huffington Post, четката за коса е развъдник на бактерии, които се размножават в остатъците от кожни клетки по четката. В комбинация с маслата и отпадните продукти по нея, това се превръща в среда за растеж на болестотворни микроорганизми.

Увреждане на косата – как сами си го причиняваме

Тези бактерии и микроби могат да предизвикат сърбеж, зачервяване, дразнене по кожата, пърхот, запушване на космените фоликули, възпаления. Резултатът е увреждане на косата, което може да я направи слаба, чуплива, накъсана, да предизвика косопад.

Ето защо е важно да почиствате и дезинфекцирате четката за коса редовно.

Как да почистите четката за коса ефективно?

Свързани статии

Добре е да почиствате четката за коса поне веднъж седмично. Ако не успявате да го правите толкова често, можете да удължите този период на 2 до 3 седмици максимум, според healthline.com. Всичко зависи от това колко често използвате четката, какви продукти за коса прилагате, колко често се омазнява косата ви.

Начини да стимулирате бързия растеж на косата

Най-напред премахнете космите по четката. Използвайте гребен с широки зъбци за тази цел. Напълнете легенче с вода и шампоан. Разбъркайте, за да се разтвори. Потопете четката за 10 минути в разтвора, като я движите напред-назад от време на време. Ако четката е силно замърсена, можете да използвате стара четка за зъби, с която да разтриете четката за коса. Така ще премахнете наслагванията по нея. Изплакнете обилно с вода.

Другият вариант е да потопите четката за коса в оцет. Да я оставите да престои така няколко минути до час. След това отново да я изплакнете.

5 прости съвета срещу цъфтящи краища на косата

Коментирай