Здраве и красота

Грешки в употребата на хидратиращи продукти

Как правилно да хидратираме и овлажняваме кожата

30.07.2021г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добрата хидратация е изключително важна за здрава, блестяща и млада кожа. Хидратирането и овлажняването са незаменима част от грижата за кожата. Хидратантите помагат на кожата да изглежда жизнена и поддържана. Освен това хидратантите създават защитна бариера между кожата и външната среда и вредните ѝ влияния, причиняващи преждевременно стареене и влошаване на състоянието на кожата. Ето защо, хидратирането е стъпка в грижата за кожата, която не трябва да се пропуска.

Как да си направите домашен хидратиращ крем?

С хидратиращите продукти обаче могат да се допуснат редица грешки. Първата от тях и най-често срещана е изборът на грешен продукт.

Не всички хидратанти са еднакви и не всички са подходящи за всеки тип кожа. Различните типове кожа изискват употреба на съответния подходящ хидратиращ продукт. Това прави избора на овлажнител нелека задача.

Мазната кожа обикновено се нуждае от по-лек овлажнител с по-лека и ненатоварваща текстура, която да не запушва допълнително порите и да не утежнява и без това мазната кожа, склонна към повишена секреция на себум. Ако изберете тежък хидратант, това може да доведе до запушване на порите, поява на акне или влошаването на съществуващото такова, черни точки, раздразнения.

За да сте сигурни какъв хидратант е подходящ за вас, консултирайте се с дерматолог, който да определи типа на кожата ви, както и състоянието ѝ, и да ви препоръча най-добрите продукти за вас.

Дълбоко хидратиращ домашен лосион за след плаж

В повечето случаи се наблюдава смесен тип кожа, при който различните участъци от кожата имат различна структура. Най-често срещан е типът омазняване в Т-зоната около носа, челото и брадичката. Може да се наложи да използвате различни продукти за всяка зона според типа на омазняването.

Винаги правете тест предварително, за да се уверите, че продуктът, който сте избрали, няма да предизвика някаква реакция при употреба. Наблюдавайте зоната, върху която сте нанесли продукта в рамките на поне 24 часа, за да видите как кожата реагира на продукта.

Защо трябва да ползваме масло за лице заедно с крема?

Какъв е правилният ред за прилагане на продукти върху кожата?

В повечето случаи се налага грижата за кожата да включва повече от един продукт. Ето защо, последователността им на прилагане е от ключово значение за здравето на кожата. Тук също са възможни множество грешки, които намаляват ефективността на продуктите заради грешната последователност на прилагане. Освен това неправилното подреждане на продуктите един след друг може да навреди и на кожата.

Ако използвате повече от един продукт в грижата за кожата си, подредете ги в правилния ред, за да извлечете възможно най-много ползи от тях.

5 хидратиращи маски за лице

Най-общо, когато нанасяте няколко продукта в грижата за кожата, трябва да започнете от най-леките и да вървите към тези с по-тежка текстура. Ако например имате акне и мазна кожа, и използвате някакъв лекарствен продукт за акнето, последователността на прилагане на продуктите трябва да бъде: първо измиване на кожата, след това нанасяне на лекарствения продукт, хидратант и накрая прилагане на слънцезащитен продукт.

Трябва да се има предвид, че хидратиращите продукти действат най-добре, когато се нанасят на леко влажна кожа. По този начин те допринасят за задържането на естествената влага в кожата, като я допълват и чрез формулата си, съдържаща хидратиращи елементи.

7 съвета за неустоим грим през лятото

Важно е и да структурирате грижата за кожата си, разделена на дневна и нощна грижа. По този начин кожата ви ще се възползва максимално от грижата, която ѝ давате.

Коментирай
Свободно време