Здраве и красота

Семена на плодове, които не трябва да изхвърляме

Здравословни ползи от семките на плодовете, които обикновено избягваме да консумираме

05.08.2021г. / 08 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са изключително полезен и незаменим източник на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Присъствието им в диетата ни е задължително, ако искаме да се радваме на добро здраве.

Плодовете имат семена, които обикновено се опитваме да избягваме. Не ги консумираме, отстраняваме ги, а това невинаги е добър избор. Семената на плодовете съдържат хранителни вещества, които биха могли да допринесат за здравето ни.

Плодове с малко въглехидрати, подходящи за диета

Кои са семената на плодовете, които обикновено не консумираме, а би било добре да не ги изхвърляме?

Семената на динята

Когато ядете диня, вероятно избягвате черните ѝ семена. Те обаче са много полезни за кожата и червата. Богати са на витамин С и изключително наситени с фибри, от което зависи доброто здраве на чревната флора. Витамин С е мощен антиоксидант, който влияе положително на кожата. Може да подпомогне и лечението на акне, както и да стимулира изглаждането на кожата, да я предпази от ранна поява на бръчки.

Семената на папая

Семената на папаята са много полезни за храносмилателната система. Те подхранват червата и подобряват състоянието на полезните бактерии в тях, защото са богати на фибри. Семената на папаята са богати на ензима папаин, който подпомага храносмилането.

Кога плодовете са вредни за здравето?

Семената на нара

Семената на нара могат да помогнат в борбата с килограмите. Те са полезни за отслабване. Съдържат множество фибри, витамини и минерали, важни за организма.

Семената на авокадото (ядката)

Ядката на авокадото е неговото семе. Тя е ядлива. Сърцевината ѝ е богат източник на полезни за сърцето вещества. След като ядката се остави да изсъхне добре, ципата ѝ се обелва, счуква се, а вътрешността ѝ се смила в блендер. Може да се използва като прахообразна добавка към смутита и шейкове.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Семената на портокала

Не се страхувайте да погълнете семките на портокала. Те са богати на витамин С, фибри и антиоксиданти, които дават енергиен тласък и подхранват нервната система.

Семената на крушата

Друг вид семена, които обикновено изхвърляме, когато ядем, са семената на крушата. Те са полезни за зъбите, защото съдържат витамини и минерали, които подпомагат изграждането на емайла на зъбите.

Защо да консумираме плодове преди хранене?

Семената на маракуята

Ако обичате да похапвате този тропически плод, чиято сърцевина е изпълнена с малки семена, не ги изхвърляйте. Те са много полезни за психичното здраве. Богати са на магнезий, който е важен за мозъка и нервната система. Консумацията на семената на маракуята може да подпомогне понижаване нивата на тревожност и безпокойство.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
ehhaaa...i na men se e slu4valo da pogulna semenca ot portokal
отговор Сигнализирай за неуместен коментар