Здраве и красота

Помагат ли наистина ластиците за съпротивление в тренировките?

Защо е важно да включваме фитнес ластици в упражненията

08.08.2021г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В условия на пандемия много хора, които редовно тренират във фитнеса и в спортните зали, останаха затворени вкъщи. Това ги накара да превърнат домовете си в места за тренировки, екипирани и оборудвани с необходимите пособия, заместващи уредите в спортните зали. 

Упражнения с ластик за оформяне на цялото тяло (галерия)

Едно от често използваните пособия за фитнес са ластиците за съпротивление. Те са атрактивен вариант за заместване на тежестите и уредите във фитнеса.

Но помагат ли наистина в изграждането на мускулите? Добър помощник ли са в постигането на резултати?

Краткият отговор е да. Според сайта Livestrong.com, ластиците за съпротивление имат добри ползи в тренировките и са чудесен начин да добавите тежест към режима си за постигане на целите. Ако все още не сте се снабдили с ластици за съпротивление, направете го. Те имат редица ползи за тренировките, за изграждането на добра мускулатура и топене на излишните мазнини. 

3 упражнения с медицински ластик за извайване на гърба и гърдите

Ластиците са добър заместител на тежестите и на някои уреди във фитнеса. С тях могат да се изпълняват редица упражнения, изискващи тежести, с които вероятно не разполагате вкъщи. 

Ако искате да изгаряте мазнини и да извайвате мускулите си, ластиците за съпротивление са една прекрасна алтернатива. Те развиват не само мускулите, но и гъвкавостта и мобилността на тялото. Изпълнението на упражненията се прави с лекота. Можете да носите ластиците навсякъде със себе си, което ги превръща в чудесен начин да поддържате форма, дори когато не сте вкъщи. 

Упражнения, които можете да правите навсякъде

Ластиците наистина работят, защото при употребата им мускулите се нуждаят от повече резистентност и стабилност, за да удържат на напрежението. Ето защо, при употребата на ластици в упражненията се напрягат много повече мускулни влакна, отколкото ако правите упражненията без включване на допълнително съпротивление. По този начин се горят много повече мазнини и се извайват красиви мускули. 

Ластиците карат мускулите да работят по-усилено. Чрез нарастващото съпротивление се развива и силата на мускулите. Разширява се и обхвата на движение, което подобрява състоянието на ставите, участващи в изпълнението на упражнението. Издърпването на ластиците от различни ъгли помага да постигнете добри резултати в тренировките за издръжливост, сила, отслабване и развиване на мускулатура. 

5 упражнения, които може да правите в леглото

Редовното включване на ластици в тренировките подпомага промяната в телесния състав. Количеството мазнини се намалява за сметка на мускулната тъкан. Това помага не само за отслабване, но и за цялостно подобряване на здравословното състояние. Чистата мускулна маса изгаря повече калории дори в спокойно състояние. 

Коментирай