Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете прекалено много боровинки?

Защо не трябва да консумираме твърде много от този горски плод

06.08.2021г. / 05 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Боровинките са един от най-полезните горски плодове. Те са бедни на калории, а богати на толкова много хранителни вещества, които подобряват здравето и състоянието на организма ни. Боровинките са превъзходен източник на витамин С. В тях се съдържа богата палитра от антиоксиданти, фенолни киселини, кверцетин, антоцианини и други съединения с висока антиоксидантна активност, борещи се с възпаленията, стареещите процеси и злокачествените изменения в клетките под натиска на оксидативния стрес. 

Червените боровинки – какво е чудото в тях?

Боровинките са и много богати на фибри. Те заемат много голяма част от състава на този прекрасен и полезен плод. Когато се консумират фибри в излишък е възможно да настъпят някои проблеми, които да предизвикат поредица от симптоми, неразположения и дискомфорт. 

Защо консумацията на боровинки трябва да е умерена? Какво се случва, ако прекалите с боровинките и защо не трябва да ядете твърде много от тях?

Прекаленият прием на фибри може да предизвика храносмилателни проблеми. Според healthdigest.com, жените се нуждаят от около 25 грама фибри на ден, а мъжете около 38 грама. Ако надвишите този препоръчителен прием е много вероятно да изпитвате подуване, дискомфорт, газове, диария, запек, спазми, болки в коремната област. 

5 солидни причини да ядем боровинки

Твърде голямото количество фибри, което неусетно може да сте погълнали с консумацията на любимите боровинки, може да предизвика вълна от подобни симптоми. И тъй като и останалите храни, които консумирате през деня, съдържат фибри, неусетно може да се надвиши здравословния прием на тези вещества. 

Консумацията на твърде много боровинки може да доведе и до повишаване на теглото и покачване на кръвната захар.

Свързани статии

Въпреки че боровинките се считат за плод с нисък гликемичен индекс, не трябва да се забравя, че всичко зависи от консумираното количество. В боровинките се съдържат плодови захари, които в голяма концентрация и при прекалено голям прием също могат да предизвикат повишаване на кръвната захар. 

Защо да добавяте боровинки към закуската всеки ден?

Ако консумирате твърде много боровинки, считайки ги за здравословна храна, следователно безобидна за диетата ви, грешите. Те имат своята хранителна стойност и при прием на големи количества добавят допълнителни калории към общия калориен прием. Това може да доведе до покачване на теглото. 

Боровинките могат да повишат и риска от кървене. Те съдържат големи количества витамин К, който отговаря за контрола на механизмите на кръвосъсирването. Ако прекалите с боровинките, това може да доведе до разреждане на кръвта и повишен риск от кървене при нараняване или при хирургични интервенции. 

Коментирай