Здраве и красота

Честит цистит? Не и този път!

Ако сте склонни към поява на цистит отново и отново (и отново), има начин да го спрете!

06.08.2021г. / 13 46ч.
Аз жената
Честит цистит? Не и този път!

Циститът е заболяване на пикочния мехур, като най-честата причина за появата му е бактериална инфекция, в повечето случаи причинена от бактерията Ешерихия Коли. 80% от всички инфекции на уринарния тракт се предизвикват от бактерията Ешерихия Коли. Нейната структура е такава, че трудно се повлиява от лекарства – загнездва се в лигавицата на пикочния мехур и премахването ѝ е много трудно.

Циститът е често срещан здравословен проблем, особено при жените. Особеностите на женското тяло – по-късата уретра при дамите – предразполагат за по-лесното навлизане на болестотворни бактерии в пикочните пътища.  Докато някои от нас са по-предразположени към цистит от други, почти всяка жена познава симптомите на парене, изгаряща болка, усещане за натиск в областта на таза и постоянното тичане до тоалетната.. това определено не е нашата представа за мечтано лято. Статистиката сочи, че 50% от всички жени са били засегнати от цистит или други инфекции на уринарния тракт поне веднъж в живота си,  а 20-30% от тези жени, които веднъж са имали цистит или други инфекции на уринарния тракт, получават рецидиви.

Но защо циститът продължава да ни сполетява? Знаем, че това е често срещан здравословен проблем, но когато започне редовно да се повтаря, може би е време да помислим какво го причинява.

Прочети съветите на водещи специалисти за справяне с цистита - ТУК!

5 причини да  получавате цистит:

1. Лоши навици

Лекарите препоръчват: Ако продължавате да получавате цистит, помислете кои ваши навици са причината и опитайте да ги избягвате. Рядкото ходене до тоалетната, задържането на урина и непълното изпразване на пикочния мехур могат да доведат до цистит. Също така, погрешната „техника на избърсване“ след посещение в тоалетната, а именно избърсването отзад напред, може да ви направи по-податливи на инфекции, тъй като се пренасят микроби от червата към влагалището и уретрата. Затова винаги се избърсвайте в посока отпред-назад. Носенето на тампон и недостатъчният прием на течности са фактори, които могат също да доведат до възпаление на  уретрата и да причинят неприятни усещания.

2. Носенето на грешно бельо

Вероятно сте от жените, които избират бельото си на базата на удобство, стил и сексапил, но също така трябва да помислите и как то влияе върху здравето на интимната ви зона. Бельото може да е предпоставка за появата на цистит, тъй като бактериите се развиват в топла и влажна среда. Носенето на плътно прилепнало бельо и бельо от изкуствени материи пречи на кожата да диша и по този начин създава идеалната среда за развитие на бактерии. Памучните бикини са най-добрият избор за вашето интимно здраве! И sorry not sorry, здравето е на първо място, така че „Чао, чао, любими мои прашки“

3. Неспазването на адекватна лична хигиена или прекалената лична хигиена

Рядката смяна на дамските превръзки и тампоните може да бъде предразполагащ фактор за появата на цистит. Също така, използването на интимни гелове с аромат може да раздразни интимната област. 

Изненадващо за мнозина, свръх дезинфекцията в интимната област при жените води до унищожаване на защитната флора на влагалището. Все пак, нека не забравяме, че всъщност, вагиналната флора разполага със своите съвършени механизми за самопочистване и регулиране на киселинността.

4. Цистит на медения месец

Цистит на медения месец се нарича циститът, който възниква в резултат на повишена сексуална активност. Рискът от цистит на медения месец се повишава когато след дълъг период без полова активност, започнете отново да правите секс редовно. Специалистите съветват да се уринира след полов акт, за да могат да се „отмият“ бактериите, попаднали от влагалището в уретрата и по този начин да се предотврати тяхното попадане и размножаване в пикочния мехур.

5. Морски цистит

Въпреки че често циститът се възприема като болест на зимата и пролетта, през летните месеци уроинфекциите са също много често срещани. За отключването на така наречения “морски цистит“ основна роля играят типично летните фактори и състояния като: високите температури навън, изпотяването, приемът на студени течности и стоенето на климатик. Дългият престой с мокри бански, замърсената, или силно обработената с химикали вода, допълват списъка с летните предпоставки за поява на цистит. Всички те водят до повишен риск от простудни заболявания, които отслабват имунитета, а при това състояние, бактериите лесно нахлуват в организма ни.

Други фактори за появата на цистит могат да бъдат: някои метаболитни заболявания като - захарен диабет, хроничен запек, бременност, климакс и срив в имунитета. Влияние оказва и хормоналният дисбаланс, особено в по-напреднала възраст.

Как да се предпазим от цистит?

Необходим е прием на много течности, поддържане на добра лична хигиена, избягване на задържането на урина, както и на прекомерната употреба на антибиотици без лекарско предписание. Продължителният престой с мокър бански и честото посещение на басейни също трябва да се контролират и ограничат.

За щастие, има надеждно решение, което да облекчи това мъчително състояние, без да притежава никакви странични ефекти.

При първи симптоми на цистит, препоръчваме УРОЦИСТ от АБОФАРМА.

УРОЦИСТ от АБОФАРМА е продукт на натурална основа, с патентован и изключително богат състав, който няма аналог на пазара. Съдържа биологично активните вещества D-маноза, екстракти от Червена боровинка, Мечо грозде и Бета глюкани, чието комбинирано действие отличава УРОЦИСТ от всички останали продукти на пазара. УРОЦИСТ не позволява на бактериите Ешерихия Коли да се захванат за стените на уринарния тракт и тялото бързо ги изхвърля. УРОЦИСТ подобрява имунния отговор на организма и изгражда защита, която спомага за премахването на инфекцията и за предотвратяване на евентуален рецидив.

Изключително е подходящ за профилактика на уроинфекциите, като самостоятелна или комбинирана терапия. Има бързо действие, няма странични ефект и е подходящ за прием и от бременни.

Купи УРОЦИСТ в близката аптека или онлайн с 15% отстъпка в Ремедиум - ТУК!

Прочети защо водещи уролози в България препоръчват УРОЦИСТ - ТУК!

Довиждане, цистит! Здравей, мое здраво и самоуверено АЗ!

Коментирай