Здраве и красота

Може ли стевията да бъде опасна за здравето?

И какви са ползите от заместването на захарта със стевия

23.08.2021г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стевия е естествен подсладител, който се приготвя от растението стевия. Предлага се в различни форми – течна, прахообразна и на гранули. Стевия е алтернатива на захарта, която предпочитат много хора с проблеми в усвояването на захарта, с диабет, с инсулинова резистентност или такива, които спазват диета, ограничаваща захарите. 

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Стевия се счита за подсладител със съвсем малко калории. Незначителните няколко калории, които стевията добавя към общия калориен прием не оказват никакво влияние върху диетата и храненето. Това прави стевията чудесна алтернатива на традиционната бяла захар, която създава предпоставка за диабет и свързаните с него заболявания. 

Но може ли стевия да е опасна за здравето? 

Според Американската асоциация за контрол на храните и лекарствата, цитирана от healthdigest.com, стевия обикновено се счита за безопасна. В класификацията, цитирана от асоциацията обаче не влизат продуктите, направени от цели листа на стевия и сурови екстракти от стевия, които са по-малко рафинирани или са изцяло нерафинирани. 

Какво не знаем за подсладителите с нулева калорийност?

Рафинираните продукти от стевия обаче също могат да имат някои странични ефекти, ако се употребяват в по-големи количества. Стевията и захарните алкохоли могат да предизвикат храносмилателни проблеми, подуване, газове, диария, болки в стомаха и коремната област, понякога дори тежки.

Какви са ползите от стевия?

Свързани статии

Въпреки това, стевията се свързва с множество ползи за здравето. Най-значимата сред тях е контролът на кръвната захар и диабета. Стевия има положителен ефект върху кръвната захар и секрецията на инсулин. Консумацията на стевия не предизвиква скок в кръвната захар и не причинява прекомерно отделяне на инсулин от панкреаса – една от основните предпоставки за изтощението му, водеща до диабет. 

Стевия е с толкова малко калории, почти нищожно количество, за да бъде взето под внимание в хранителния план и диетата. Това означава, че употребата на стевия може да помогне в отслабването като заместител на захарта, меда, кленовия сироп, които имат висок гликемичен индекс и голямо количество калории. 

8 страхотни ползи за здравето от стевия

Заместването на захарта със стевия само по себе си не води задължително до отслабване. Налага се контрол и на приетите калории. Общият калориен прием в комбинация с подходяща физическа активност са двата компонента на успешната редукция на теглото. 

Коментирай