Здраве и красота

Странични ефекти от краставиците

Подуване и газове в корема

27.08.2021г. / 16 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Едни от най-често консумираните зеленчуци през цялата година са краставиците. Те съдържат около 90% вода, лека храна са, което ги прави подходящи за нашата здравословна диета. Смята се, че консумацията им спомага за намаляване на стреса, заздравява костите, намалява количеството пикочна киселина (още за ползите от краставиците вижте тук). Оказва се обаче, че в някои случаи, краставиците могат да имат странични ефекти.

4 храни и напитки, които вредят на косата

Често уриниране

Краставиците са естествени диуретици, което означава, че насърчават производството на урина. От една страна това ги прави подходяща храна за хората, които са склонни да задържат излишни течности. Краставиците са полезни, когато се консумират в умерени количества. В противен случай, заради загубата на телесни течности, прекомерната им консумация може да доведе до дехидратация. 

5 промени в храненето, които да направите, ако искате бебе

Може да са токсични

Вероятно сте попадали на краставици, които имат горчив вкус? Съединения, известни като кукурбитацини, могат да доведат до горчивия вкус на зеленчуците и ако са във високи нива могат да са токсични. Горчивият вкус е по-концентриран около стъблото и в кората на краставиците. Все пак, след като сте обелили краставиците, премахнали сте стеблото им имат горчив вкус, не ги консумирайте. 

Свързани статии

Подуване и газове в корема

Случвало ли ви се е след консумация на краставици да имате храносмилателни неразположения? Те отново се дължат на кукурбитацините, причиняващи подуване на корема, стомашни болки. Не бива да забравяме, че тези зеленчуци също съдържат и доста фибри, което също може да доведе до дискомфорт. 

Къде може да грешите в консумацията на чия?

Алергии

Ако сте алергични към прашец от амброзия, възможно е консумацията на краставици да предизвика алергична реакция също, като сърбеж или подуване на устата, гърлото, езика. Това се случва, защото протеините в някои плодове и зеленчуци са подобни на тези, открити в прашеца, като по този начин причиняват алергична реакция. При някои хора имащи алергия към амброзия се наблюдават алергии и към пъпеш, банани. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
vsi4kite gi use6tam kogato se hrania s tova , podobno mi e i s kiseloto mliako . izob6to ima ve4e dosta hrani koito ne ponasiam , tialoto mi gi othvurlia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар