Здраве и красота

Какво ще се случи, ако ядете прекалено много кашу

Ядка, която иначе е изключително полезна

08.09.2021г. / 13 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кашуто е прекрасна ядка с вълшебен вкус. То е изключително полезно, затова е и препоръчително да се похапват по няколко ядки на ден. Примамливата мека текстура на кашуто и хубавият му вкус могат да ви увлекат да похапнете повече от необходимото количество. Това крие някои рискове за здравето. 

Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?

Но преди това да отбележим, че кашуто притежава прекрасни хранителни качества. То е богат източник на цинк, желязо, манган, мед, протеини, полезни мазнини, според healthline.com. Кашуто е чудесен начин да намалите сърдечносъдовия риск, риска от диабет, както и да потиснете възпаленията в тялото. Благодарение на противовъзпалителните си свойства кашуто потушава локалните възпаления в клетките, намалявайки риска от възникване на дегенеративни и хронични заболявания. 

Но както с всяка полезна храна, така и с кашуто не бива да се прекалява. В кашуто се съдържа голямо количество сол (натрий), най-вече в печеното осолено кашу, което може да повиши кръвното налягане. Това е особено опасно за страдащите от хипертония. 

6 неща, които се случват в тялото ви, когато ядете всеки ден кашу

Кашуто е много богато на мазнини. Те са мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които по същество са полезни за организма, но в голямо количество могат да доведат до повишаване на теглото. 

Прекомерното количество натрий, което може да получите, ако ядете прекалено много кашу всеки ден, допълнително създава условия за напълняване, тъй като предизвиква задържане на течности в организма, пише verywellfit.com. 

Свързани статии

Прекомерната консумация на кашу може да повиши риска и от камъни в бъбреците. Това отново се дължи на солите в тези ядки. 

Причини да ядем кашу по-често

Не трябва да се забравя, че кашуто е много богато на мазнини и калории. В 100 грама сурово кашу се съдържат около 550 калории. Ако кашуто е печено и осолено, калориите са повече. Колкото и здравословен избор да е тази ядка, тя има своята хранителна стойност, която се добавя към останалия прием за деня. Ако калорийният ви товар надхвърля разхода на енергия, много вероятно е да напълнеете. 

Кашуто съдържа оксалати. Тези съединения повишават риска от камъни в бъбреците, които също по същество са оксалатни формации. Можете да намалите този риск, ако консумирате умерени количества кашу. 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати