Здраве и красота

Глутатион – антиоксидантът за младост и силен имунитет

Кои храни спомагат за синтеза му

12.09.2021г. / 05 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Глутатионът е мощен антиоксидант, който присъства във вътрешността на човешката клетка и облагодетелства организма по много начини. Той е важно хранително вещество, което освен че функционира предимно като антиоксидант, има и детоксикиращо действие, спомагайки за елиминиране на свободните радикали.

Ежедневни навици, които водят към дълголетие

Състои се от аминокиселините цистеин, глутаминова киселина и глицин. Нивата на глутатион присъстват в клетките ни естествено, но те могат да намалеят в резултат на стрес, стареене, излагане на токсини. Глутатионът подобрява имунитета, важен е за здравето на косата, кожата, баланса на хормони, смята се, че намалява и риска от ракови заболявания.

Хубавото е, че бихме могли да поддържаме в баланс нивата на този антиоксидант, спортувайки, намалявайки нивата на стреса, чрез намаляване на токсините, осигуряване на достатъчно часове за пълноценен сън, контрол на консумацията на алкохол, както и консумирайки определени храни.

3 групи храни, които понижават добрия имунитет

Това е един от малкото антиоксиданти, които тялото ви произвежда самостоятелно и е важен и за дълголетието на всяка клетка в организма ни. С негова помощ, тялото ни е в състояние да предотврати клетъчното увреждане, причинено от свободните радикали.

Свързани статии

Полезни храни, спомагащи за способността на тялото да се бори с инфекции, възпаления и които са важни за подобряване синтеза на глутатион са:

В допълнение, учени смятат, че глутатионът може да намали риска от сърдечни заболявания, деменция, алцхаймер, паркинсон, множествена склероза и други неврокогнитивни заболявания.

Според проучване на Baylor College of Medicine от 2013 година, глутатионът може дори да подпомогне тялото в изгарянето на излишните мазнини. Според учените, недостигът на антиоксиданта може да е причина за по-малкото изгаряне на мазнини.

Коментирай