Здраве и красота

Вкусни плодове при лошо настроение и депресия

Богати на важни хранителни елементи

15.09.2021г. / 13 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вярвате или не, храната под една или друга форма е свързана с нашето настроение. Живеем динамично, с много стрес, невинаги разполагаме с време да се храним здравословно. Когато ни е тъжно, понякога прибягваме до вредни лакомства, които ни заблуждават, че сме щастливи, докато ги хапваме. Плодовете от друга страна, винаги носят ползи за здравето. Вижте кои от тях могат да помогнат за доброто ви настроение.

Сини боровинки

Боровинките са вкусни и богати на важни хранителни вещества и едни от най-полезните плодове срещу депресия. Имат малко калории, но ни осигуряват достатъчно фибри, както и микроелементи, като манган и витамини С и К.

Тези вкусни плодове също са с високо съдържание на антоцианини, които са мощни антиоксиданти, които защитават клетките от свободните радикали и техните вреди. Западни изследвания показват, че менюто с високо съдържание на антоцианини от боровинки и други плодове и зеленчуци, могат да помогнат за намаляване на риска от редица хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак, болестта на Алцхаймер. Към боровинките добавете и ягоди, къпини и малини.

Плодове с положителна енергия според фъншуй

Банани

Едни от най-често консумираните плодове, за които може би и не предполагате, че могат да помогнат за подобряване на настроението. Бананите съдържат витамин В6, за който се смята, че може да помогне за предотвратяване на когнитивния спад и намаляване на свързаните с настроението симптоми на предменструалния синдром.

Също така, бананите ни осигуряват и магнезий, за който също се смята, че има отношение към настроението.

Плодове с малко въглехидрати, подходящи за диета

Домати

С домати в менюто депресията няма шанс. Тези плодове съдържат витамин С, както и фолиева киселина и алфа-липоева киселина, за които учени смятат, че помагат в борбата с депресията. Според изследване, публикувано в Journal of Psychiatry and Neuroscience, дефицитът на фолиева киселина се свързва с лошото настроение и депресията. Учени смятат, че фолиевата киселина може да предотврати образуването на излишък от хомоцистеин, който ограничава синтеза на важни невротрансмитери като серотонин, допамин и норепинефрин.

От друга страна, алфа-липоевата киселина спомага за преобразуването на глюкозата в енергия и следователно стабилизира настроението.

Свързани статии

Авокадо

Добра новина за тези от вас, които обичат често да си хапват авокадо. То е богато на фибри, полезни мазнини, фитохимикали. Авокадото съдържа и триптофан, фолат и омега-3. Омега-3 мастните киселини са незаменими, тъй като помагат в борбата с възпалението в мозъка и също така помагат за регулиране на невротрансмитерите, отговарящи за доброто настроение. В допълнение, авокадото съдържа и витамини Е, К, С, витамини от групата В, фибри.

Ябълки

Вкусните и сочни ябълки, подобно на горските плодове, ни осигуряват антиоксиданти, което може да помогне за предотвратяване и възстановяване на окислителните увреждания. Фибрите в плодовете спомагат за баланса на кръвната захар, храносмилането. Редовната консумация на ябълки увеличава цялостното усещане за щастие според British Journal of Health Psychology.

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )