Здраве и красота

Защо сярата е полезна за здравето?

Ценен минерал, от който тялото има нужда

06.10.2021г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сярата е микроелемент, който има силно неприятна миризма и заради това повечето хора я свързват с лоши аромати, излизащи от тялото, канализацията или други места, предизвикващи негативни асоциации. Всъщност, сярата е изключително полезна. Тя има положителен ефект върху здравето в много аспекти.

Признаци на дефицит на фосфор и защо този минерал е толкова важен

Сярата присъства натурално в много храни. Сред тях са лук, аспержи, чесън, кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, брюкселско зеле, карфиол, спанак), къри, бобови растения, яйца, телешко, пилешко, ядки, семена, леща, овесени ядки, орехи, нахут, пълнозърнести храни, зеленолистни зеленчуци.

Сярата е неизменна част от синтеза на креатин, аминокиселини, антиоксиданти, колаген и инсулин в организма. Тя присъства в тези процеси, което прави осъществяването им в нейно отсъствие невъзможно. Ето защо е много важен елемент в храненето.

Манган – ползите от незаменимия минерал и откъде да го набавим

Тялото получава важната за синтеза на колаген и аминокиселини сяра от храната, както и от други съединения, като сулфати, сулфити, сулфиди. Сярата присъства и в състава на някои витамини от група В, като тиамин и биотин.

Защо тялото има нужда от сяра?

Сярата присъства в две важни аминокиселини – цистеин и метионин. Метионинът е незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира в тялото и трябва да бъде набавена от околната среда и храната. Цистеинът също е незаменима аминокиселина, която не се синтезира в организма. Ето защо, консумацията на храни, богати на сяра, е толкова важна – защото сярата се съдържа в тези две есенциални аминокиселини, от които организмът се нуждае.

Сярата е много важна за всички тъкани в тялото, тъй като от присъствието ѝ зависи синтеза на колаген, а той е съставна част на редица тъкани, включително кожата, ноктите, сухожилията.

6 коварни признака на дефицит на калий

Свързани статии

Сярата е важен елемент за превенцията на остеоартрит. Консумацията на достатъчно количество храни, съдържащи сяра, може да допринесе за превенцията на артрит и артроза на ставите с течение на времето. Това сочат данни от проучване от 2008 година, цитирано от verywellhealth.com.

Помага при пърхот

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате

Сярата е важен елемент, борещ се с редица кожни проблеми, в това число и пърхота, лющещия се скалп, сърбежа, кожните раздразнения.

Акне

Редица козметични и лекарствени продукти за външно третиране на акне съдържат сяра, тъй като тя има противовъзпалителни свойства и може да допринесе за намаляване симптомите на акне.

Скрити неочаквани признаци на дефицит на цинк

Коментирай
Свободно време