Здраве и красота

10 начина да предпазите зъбите си от петна

Как да върнете белотата на зъбите

17.09.2021г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Пийте много вода.

Добрата хидратация е важна за целия организъм. Важна е и за зъбите. Ако пиете достатъчно вода, тя ще допринесе за отмиването на хранителните остатъци, които потенциално могат да оставят петна по зъбите.

5 лесни трика за избелване на зъбите

7. Използвайте сламка.

Ако пиете напитки, които оцветяват зъбите, можете да опитате да ги консумирате със сламка. Така ще избегнете директния им досег със зъбния емайл.

8. Ограничете консумацията на киселинни храни.

Киселинните храни и напитки увреждат емайла и го отслабват. Те създават условия за оставяне на петна по зъбите, както и за по-голямата им податливост на увреждане, кариес, възпаления на венците. Киселинните храни предизвикват и пожълтяване на зъбите, което се повлиява трудно.

Стоматологични проблеми, които не трябва да отминаваме

9. Четкайте със сода за хляб.

Содата за хляб е натурално средство за избелване на зъбите. Тя присъства в много пасти и води за уста заради избелващите си свойства. Четкайте зъбите с малко сода, добавена към пастата за зъби или директно върху четката. Не го правете всеки ден, за да не увредите емайла.

10. Дъвчете дъвки без захар.

Ако не можете да се откажете напълно от дъвката, постарайте се поне да е без захар. Добавените захари в храната повишават киселинността в устната кухина и тялото, като създават предпоставки за оцветяване, пожълтяване на зъбите, поява на възпаления в тъканите. Дъвката ще ви помогне и да се отървете от остатъците от храна след хранене.

Заболявания, за които зъбите могат да подскажат

Коментирай