Здраве и красота

Кога мозъкът разбира, че сте се нахранили?

Това ще ви помогне да се предпазите от преяждане

22.09.2021г. / 06 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преяждането с излишни калории се случва изключително неусетно. От значение е количеството на храната, големината на порцията, съотношението на хранителните вещества в нея, но и времето, за което поглъщаме храната си. На мозъка му е нужно известно време, през което да получи изпратените от храносмилателния тракт сигнали, че сте сити. Този процес не се случва мигновено и именно това е периодът, в който има риск да преядете, преди да усетите ситостта. Усещането за ситост се определя от връзката между стомаха, червата и мозъка.

Как джинджифилът помага в отслабването?

Обикновено са необходими средно около 20 минути, докато мозъкът получи сигналите от храносмилателния тракт, че вече сте сити и нахранени.

Когато тялото е гладно, в него се освобождава хормонът грелин, известен като хормон на глада. Той сигнализира на мозъка, че имате нужда от храна. Това е и моментът, в който започвате да усещате стържене в стомаха – един от изявените признаци на глад, споделя Джонатан Пъртел, диетолог от болница Ленокс в Ню Йорк, цитиран от livestrong.com. След като започнете да се храните се отключва производство и секреция на ензими и хормони, участващи в храносмилането и намаляващи нивата на грелина в тялото. Това е и процесът, при който започват да се изпращат сигнали към мозъка, че вече сте сити. Този процес може да отнеме средно около 20 минути от започването на храненето.

Храни, които не засищат и допринасят за пълнеене

Въпреки че стомахът и червата са в непрекъсната комуникация с мозъка чрез нервната система, може да отнеме повече време до получаването на сигналите. Ето защо диетолозите съветват да се храним колкото се може по-бавно. Това е важно не само от гледна точка на адекватното получаване на сигналите от мозъка, но и заради подобряване на храносмилането. Колкото по-добре е сдъвкана храната, толкова по-добре се усвоява от организма. Някои хранителни вещества, като простите въглехидрати, се усвояват още в устната кухина чрез слюнката например.

Добре раздробената храна достига подготвена за метаболизиране в храносмилателния тракт, което улеснява нейното усвояване и качествена употреба от организма.

Как да се почувствате сити по-бързо?

Един от начините е да се храните бавно. Така няма да погълнете излишно количество храна. Докато изядете предвидената порция усещането за ситост вече ще е достигнало мозъка ви.

7 неща, които се случват в тялото, когато си легнете гладни

Друг начин е да добавите повече фибри, протеини и здравословни мазнини към всяка порция. Комбинацията от тези макронутриенти е важна от гледна точка на здравословното хранене и поддържането на стабилно тегло и кръвни показатели.

Фибрите се намират в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите и зърнените храни. Протеините можете да получите от месото, животинските продукти, яйцата, рибата, ядките, семената, бобовите. Полезните мазнини идват от ядките, семената, авокадото, зехтина, маслините, рибата.

7 причини да сте винаги гладни

Комбинацията от тези вещества отнема повече време за храносмилане, което ще удължи усещането за ситост и ще ви даде повече енергия през целия ден. Това ще ви предпази и от рязко огладняване, което да ви накара да похапвате вредни и калорични междинни закуски.

Коментирай