Здраве и красота

4 брашна, подходящи за диабетици

Богати на фибри

05.10.2021г. / 05 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако страдате от диабет, инсулинова резистентност, знаете, че ежедневното ви меню трябва да е балансирано, да внимавате в консумацията на въглехидрати, да избирате по-здравословните. Също така да си осигурявате храни и напитки, които ви помагат да поддържате стабилни нива на кръвната захар и инсулина. Вижте кои 4 брашна бихте могли да ползвате за вашите домашни печива и какви са ползите от консумацията им.

Бадемово брашно

Чудесното бадемово брашно е направено от фино смлени бадеми и е добра алтернатива на бялото брашно, за бадемовото знаем, че не само не съдържа глутен. Брашното от бадеми е с ниско съдържание на въглехидрати и с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини. Има нисък гликемичен индекс, вкусът му е мек. Подходящо е за направата на кексове, палачинки, хлябове, бисквити.

5 ползи за здравето от шамфъстъците

Кокосово брашно

Още една алтернатива на обикновеното брашно, което може да ползвате, ако се налага да поддържате стабилни нива на кръвната захар и инсулина. Кокосовото брашно се приготвя от ядката на кокосовия орех, която се изсушава и смила. В сравнение с обикновеното брашно, то е с по-ниско съдържание на въглехидрати и с по-високо съдържание на фибри, има приятен леко сладък вкус.

Храни, които да избягвате при диабет

Подходящо е за различни печива, хляб, но трябва да знаете, че това брашно поема повече течност, така че може би трябва да увеличите течните съставки или пък да комбинирате това брашно с друго, за да не стане тестото твърде сухо.

Брашно от нахут

Ако обичате нахут в салата, яхния или под формата на хумус, вероятно и нахутеното брашно ще ви допадне. То е често срещан заместител на обикновеното брашно с глутен и се смята, че е подходящо за консумация от диабетици.

Свързани статии

Богато е на протеини, подходящо е за диета при инсулинова резистентност. Вкусът му е богат, ядков. С него може да приготвяте питки, палачинки, бисквити и други.

Пресни или сготвени моркови – кой вариант е по-здравословен?

Брашно от спелта

Спелтата е вид пшеница, съдържа глутен, но е подходяща за консумация от диабетици. Брашното от спелта е богато на фибри, които могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар след хранене. Също така е богато на витамин А, витамини от групата В, белтъчини. Има лека текстура и леко сладникав вкус. Подходящо е за приготвяне на домашна паста, сладкиши, други тестени изделия.

Коментирай