Здраве и красота

Какво да консумирате и какво не, ако имате камъни в бъбреците (галерия)

Кои храни и напитки помагат за изхвърляне на камъните и кои пречат на бъбречната функция

11.10.2021г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са органи с незаменими функции в човешкото тяло. Без бъбреци животът е немислим. Бъбречната функция е широкообхватна и контролира редица процеси в тялото, включително кръвното налягане, филтрацията на кръвта, работата на ендокринната система, извеждане на отпадните продукти.

Когато бъбреците се задръстят от камъни, това може да попречи на нормалната им функция. Камъните са минерални формации, които се образуват в легенчетата на бъбреците и могат да се отделят от тях, потегляйки по пътя на пикочната система. По-малките песъчинки и камъчета обикновено се изхвърлят от организма, но ако са по-големи, те могат да предизвикат опасно запушване на уринарните пътища.

Свързани статии

Ако имате камъни в бъбреците, трябва да знаете, че има храни и напитки, които е добре да консумирате, за да намалите рисковете тези камъни да се увеличат, както и да спомогнете за тяхното изхвърляне от организма. Също така има храни, които трябва да избягвате, защото създават предпоставка за новообразуване на камъни, както и уголемяване на масата на съществуващите такива.

Какво да консумирате и какво да избягвате при камъни в бъбреците?

Вижте в нашата галерия.

Коментирай
Здраве и красота