Здраве и красота

Колко често да сменяте гъбата за тяло луфа

Гъба за тяло от природата – ползи и рискове за здравето

14.10.2021г. / 05 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбите за тяло се използват от векове в хигиената на много народи. Древните египтяни са първите, които са ги използвали в своите вани с етерични масла и цветя. Гъбата за тяло е един добър начин да ексфолирате кожата си и да стимулирате обновлението на клетките.

Ако не искате да ползвате синтетични гъби, вероятно един от природните избори, които бихте направили, е гъбата луфа. Луфа е дървесна гъба, която се добива от растението луфа, принадлежащо към семейството на краставиците. Плодът на това растение наподобява едновременно краставица, продълговата тиква или кратуна. Произходът ѝ е Азия. Среща се и в цяла Африка.

Признаци, че се къпете погрешно и застрашавате здравето си

Има един недостатък, който обаче е общовалиден както за синтетичните гъби, така и тези, направени от природни материали, каквато е луфа. Всички те се замърсяват и задръстват с остатъци от мъртви кожни клетки, себум, пот, бактерии. Гъбата луфа също се замърсява, въпреки че е един здравословен избор заради природния си произход. Тя също трябва да се сменя редовно, за да предпазите кожата и организма си от вредни бактерии.

Гъбата луфа е идеална среда за развитие на бактерии, подобно на останалите видове гъби за тяло. Тя е влажна, мокра, съхранява се в банята, което е комбинация от благоприятни фактори за размножаване на патогени.

Луфа никога не изсъхва напълно във вътрешността си. Необходимо ѝ е повече време, за да изсъхне, а всеки от нас се къпе всеки ден, което не дава възможност на гъбата да изсъхне изцяло. За да изсъхне напълно, луфа трябва да се остави на проветриво място извън банята и да не се използва най-малко 48 часа.

Може ли луфа да причини здравословни проблеми?

Луфа помага за ексфолирането на кожата и премахването на мъртвите кожни клетки, натрупването на себум и пот, бактерии по кожата. Ето защо ежедневното ексфолиране с луфа може да не е добра идея от здравословна гледна точка.

Предимствата на морските гъби за баня

Най-честите инфекции, причинени от луфа, са стафилококовите инфекции. Причиняват се от над 30 вида бактерии стафилококи. Те са сред най-разпространените бактерии по кожата и са сред най-честите причинители на инфекции. Сред симптомите са зачервяване, сърбеж, обриви, подуване, разраняване, в по-тежки случаи и гной.

Друга инфекция, която може да причини луфа, е фоликулит. Това е инфекция на космените фоликули. Тя протича със запушване на порите и мастните жлези, подуване, сърбеж, наподобяващи акне гнойни пробиви, зачервяване, гной.

Как да подобрите хигиената на вашата гъба луфа?

Много дерматолози предупреждават за потенциалните рискове за здравето от употребата на различни видове гъби за тяло, включително луфа. Все пак, гъбите имат и положителни страни. С тяхна помощ кожата се ексфолира и се премахват мъртвите клетки и натрупванията от мръсотия. За да бъде гъбата ви възможно най-безопасна за здравето, трябва да следите стриктно за нейната хигиена.

Японската гъба конджак прави кожата по-красива

Как да подобрите хигиената на гъбата луфа?

Изсушавайте луфата всеки ден

За да ограничите условията за растеж на бактерии, подсушавайте гъбата след всяко ползване. Важно е да я извадите извън банята, където да изсъхне на проветриво място. Не я ползвайте, докато не е напълно изсъхнала. И без това не е нужно да ексфолирате кожата всеки ден, защото ще я раздразните.

Почиствайте и дезинфекцирайте луфата всяка седмица

Редовното почистване и дезинфекциране е важно, за да предпазите кожата си от инфекции. Оставяйте гъбата в разтвор от белина и вода за около 5 минути. Изплакнете много добре с вода след това. Отново оставете гъбата да изсъхне напълно преди употреба.

Защо не трябва да се къпем всеки ден?

Избягвайте ползването на луфа по лицето и гениталиите

Зоната на тези две места е много деликатна и нежна. Податлива е на раздразнения и инфекции, затова не се препоръчва прилагането на луфа по лицето и гениталиите.

Не ползвайте луфа след бръснене

След бръснене кожата е много чувствителна и податлива на раздразнения. Не се препоръчва употребата на каквито и да е ексфолиращи средства, включително търкане с луфа.

Снимка: iStock

Коментирай