Здраве и красота

15 здравословни причини да пиете вода с лимон всяка сутрин

Невероятно полезна напитка, която да превърнете в свой навик след събуждане

16.10.2021г. / 16 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се чудите как да стартирате деня си така, че да сте по-здрави с всяка следваща сутрин, започнете да пиете вода с лимон, преди да сте посегнали към каквото и да е друго. Първото нещо, което изпивате сутрин, не трябва да е кафето ви, а чашата с вода и лимон. Тази вълшебна свежа смес ще окаже благоприятни ефекти върху цялостното ви здраве и с течение на времето ще се превърне в любимия ви ритуал за здраве сутрин.

Страничните ефекти на водата с лимон

Водата с лимон е изключително полезна заради елементите, които съдържа. Благодарение на лимоните тя е наситена с витамин С, В, калций, желязо, магнезий, калий, ензими, антиоксиданти и фибри.

Ако започнете да пиете вода с лимон всяка сутрин, това ще се отрази на редица функции в тялото. Какви са потенциалните промени, които може да усетите, ако пиете вода с лимон всяка сутрин на гладно?

1. Подобрява храносмилането.

Водата с лимон има свойството да активира стомашните ензими и киселини, подготвяйки храносмилателния тракт за приема на храна рано сутрин. Закуската е най-важното хранене за деня. Ето защо трябва да сте добре подготвени за нея.

Защо да пиете вода с лимон всяка сутрин?

2. По-силен имунитет.

Водата с лимон е много богата на витамин С, който е важен антиоксидант за имунната система. Той може да допринесе за по-лекото протичане на инфекции, по-бързото оздравяване и намаляване на усложненията при вирусни и бактериални инфекции.

3. Добра хидратация.

Когато станете от сън е много важно да изпиете чаша вода. Още по-добре ще е, ако тя е обогатена с лимонови резенчета. Тялото се нуждае от хидратация заради дългите нощни часове на сън, в които сте изгубили голяма част от течностите в организма. Водата с лимон ще ви хидратира и енергизира веднага след събуждане.

4. Стимулира енергията.

Ако искате енергиен тласък сутрин, който ви носи само ползи без никакви вреди (за разлика от кофеина), изпийте чаша вода с лимон.

5. За здрава и млада кожа.

Водата с лимон е много богата на антиоксиданти и витамин С. С негова помощ се синтезира и усвоява колаген, който играе съществена роля за младостта и красотата на кожата.

5 причини да пием вода с лимон за здраве

6. Потиска възпаленията.

Лимоните имат свойството да премахват натрупаната пикочна киселина от ставите. Пикочната киселина е отпаден продукт, който се натрупва в ставите и меките тъкани, което причинява възпаления и болки. Редовната консумация на вода с лимон сутрин стимулира премахването на пикочната киселина от тялото.

Коментирай
Свободно време