Здраве и красота

Защо не трябва да носите стягащо бельо всеки ден

Потенциални рискове за здравето

14.10.2021г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стягащото бельо е избор, който много жени правят. То помага да стегнете и оформите фигурата си така, че да изглежда перфектна например в тясна рокля. Но докато повдигате самочувствието си с този лесен метод, тялото ви страда. Ежедневното носене на стягащо и оформящо бельо има някои негативни ефекти върху здравето.

7 огромни грешки в избора на бельо, които вредят на здравето

Корсетите и стягащото, оформящо бельо, което придава красива форма на бедрата, дупето и прикрива паласките, носи редица вреди на организма. Това не означава, че не можете да носите стягащо бельо, когато се наложи или когато имате повод. Но ежедневното пристягане на тялото е непрепоръчително. Ето защо.

Задух

Дерматологът доктор Мара Вайнщайн споделя пред self.com, цитирана от healthdigest.com, че всекидневното носене на стягащо бельо може да доведе до задух. Това се дължи на намаления приток на кислород към белия дроб и тъканите, което може да ви накара да се чувствате замаяни, без енергия, отпаднали. Дали бельото ви е в основата на този проблем можете най-лесно да установите, ако то оставя трайна следа върху кожата ви след събличане.

10 грешки в носенето на бельо, които ни разболяват

Химикали

Друг проблем в стягащото бельо са химикалите, които се влагат в тъканите, за да бъдат те еластични и по-стегнати от обичайното. Обикновено в стягащото бельо се влагат всякакви изкуствени материали, които могат да предизвикат сърбеж, зачервяване, алергична реакция, дразнене, обрив.

Увреждане на нервите

Друг не по-малко опасен риск за здравето, който ежедневното носене на стягащо бельо има, е увреждането на нервите. По цялото ни тяло преминават нерви, нервни окончания, част от централната и периферната нервна система. Когато системно пристягате тялото си с оформящо бельо, това може да притиска нервите и да предизвика възпаления в тях. Хроничното възпаление на периферните нерви може да доведе до увреждане на тези нерви, частична пареза и липса на чувствителност в дадените зони, както и болка, изтръпване. Най-често тези симптоми се проявяват в долните крайници, пръстите на краката, подбедрицата.

Как да стегнете кожата след раждане или отслабване

Свързани статии

Лошо кръвообращение

Друг сериозен потенциален риск е нарушеното кръвообращение. Притискането на талията, таза и краката повишава риска от затруднено кръвообращение, което ограничава преноса на кислород и хранителни вещества към тъканите. Ако тъканите системно не се захранват достатъчно с кислород, това може да доведе до некрози в тях, функционални нарушения, проблеми със сърцето и потенциален риск от инфаркт и инсулт, тромбози.

4 грешки в носенето на бельо

Ако носите стягащо бельо всеки ден трябва да знаете, че това не се препоръчва. Добре е да го слагате само в случаи, в които се налага и употребата му е неизбежна. През останалото време оставете тялото си да „диша“ колкото се може по-свободно.

Коментирай