Здраве и красота

Защо да ядете смокини по-често за добро здраве

Здравословни ползи от сочния сладък плод

18.10.2021г. / 05 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Смокините са прекрасен плод с невероятна сладост. Но не само вкусовите им качества заслужават внимание, а и хранителната им стойност. Смокините са невероятно полезен плод, който носи редица полезни вещества на организма, подобрявайки цялостното здраве. Изобилието от витамини, минерали, антиоксиданти, които смокините носят, е добра причина да ги включвате в менюто си по-често.

Какво е хранителното съдържание на смокините?

В около половин чаша пресни смокини се съдържат 84 калории, пише livestrong.com. Този чудесен на вкус плод съдържа още диетични фибри – около 4,5 грама на порция. Богати са на въглехидрати – около 29 грама на 100 грама порция. Съдържат още 1,5 грама протеин и незначително количество мазнини – около 0,5 грама.

Основни хранителни вещества за здраво сърце

Смокините обаче са и прекрасен източник на ценни минерали. Ето и някои от тях.

Калий

В половин чаша сушени смокини се съдържат около 11% от дневната необходимост на тялото от калий. Включването на богати на калий храни по-често в менюто може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация.

6 симптома на дефицит на калий

Мед

В половин чаша сушени смокини се съдържат около 24% от дневната нужда от мед. Медта активира определени ензими в организма, които са необходими за доброто състояние на съединителната тъкан в тялото. Медта е важна и за добрата комуникация между нервните клетки и преноса на нервни сигнали от мозъка към тъканите. Доброто състояние на нервната система е от съществено значение за работата на мускулите, сърцето, производството на енергия.

Храни, богати източници на мед, които да включите в режима си (галерия)

Медта е в неразривна връзка и с усвояването на желязото. Тялото абсорбира по-добре желязото в присъствието на мед. Така че този елемент е от ключово значение за здравето.

Свързани статии

Витамин К

Витамин К е много важен витамин за правилното съсирване на кръвта. В половин чаша смокини се съдържат приблизително 10% от нужните за деня количества витамин К. Пресните смокини са ценен източник и на витамин А, който е важен за здравето на очите, кожата, косата, ноктите, черния дроб. Витамин К е необходим, за да може кръвта да образува кръвни съсиреци, когато това е необходимо. Витамин К е част от факторите за кръвосъсирване. Дефицитът или излишъкът от него могат да навредят на механизмите на контрола на кървенето.

Витамин К – откъде се набавя и за какво е важен

Гликемичен индекс на смокините

Смокините са доста богати на въглехидрати, което ги прави плод със среден гликемичен индекс. Сушените смокини са много по-наситени със захари от пресните. Това прави пресните по-препоръчителни за консумация от хора с диабет или свързани с него състояния, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, предиабет.

Диета, съобразена с гликемичния индекс

Пресните смокини са много богати на фибри, което позволява тяхната консумация при подобни страдания. Те задоволяват апетита за сладко, защото имат превъзходен вкус, а фибрите позволяват по-бавното усвояване на въглехидратите от тях.

Коментирай