Здраве и красота

Здравословно ли е бадемовото брашно?

На какво дължи качествата си

28.10.2021г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако търсите полезна и здравословна алтернатива на бялото брашно, бадемовото е едно добро предложение. Бадемовото брашно се счита за здравословен заместител на пшениченото рафинирано брашно, тъй като не съдържа глутен и е с много ниско съдържание на въглехидрати. Това го прави подходящо за спазващи нисковъглехидратни и кеторежими на хранене. Ниският му гликемичен индекс го прави полезно и за диабетици, страдащи от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване, различни нарушения, свързани с обмяната на въглехидратите.

Алтернативни заместители на бялото брашно

Според WebMD, бадемовото брашно се различава от бялото предимно по това, че не предизвиква такъв скок в кръвната захар. Но то е и изненадващо хранително и питателно. Само в 30 грама бадемово брашно се съдържат приблизително 6 грама протеини и 3 грама фибри. Съдържат се и невероятните 9 грама мононенаситени мастни киселини – едни от най-важните в борбата с високия холестерол.

Като допълнителен бонус бадемовото брашно съдържа и около 35% от дневната нужда на организма от витамин Е – мощен антиоксидант, важен за сърдечносъдовата, имунната, нервната система, кожата, косата, ноктите. Бадемовото брашно е богато още на ценните минерали магнезий, мед, фосфор, манган.

Брашно от рожков и здравословните му ползи

Защо бадемовото брашно е полезно за сърцето и мозъка?

Богатото наличие на витамин Е в бадемовото брашно го прави толкова полезно за сърцето. Витамин Е е мастноразтворим витамин, който е и мощен антиоксидант по рода си. Той допринася за понижаването на лошия холестерол, което индиректно оказва благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система, намалява риска от високо кръвно налягане, запушване на артерии, инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, според Science Daily.

Изследвания, цитирани от healthdigest.com показват, че витамин Е е много полезен и за функциите на мозъка. Заради антиоксидантния си характер, витамин Е се свързва с понижен риск от инсулт, подобряване на паметта и концентрацията, намаляване риска от болест на Алцхаймер и всичко това благодарение на противовъзпалителните свойства на бадемовото брашно.

Важни ползи за здравето от бадемовото брашно

Бадемовото брашно не съдържа глутен, което го прави прекрасен заместител на бялото брашно за хора, които страдат от непоносимост или алергия към глутена. Това брашно може успешно да се използва за приготвяне на печива, хлябове, десерти, сладкиши, бисквити, кексове, торти.

Коментирай