Здраве и красота

Как портокаловият сок може да помогне за намаляване на кръвното?

Още една причина да пиете сок от портокал всеки ден

29.10.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипертонията е заболяване, което възниква по ненапълно изяснени причини. Тя се характеризира с хронично високи стойности на кръвното налягане. Когато кръвното налягане е постоянно високо, то може да увреди стените на кръвоносните съдове и да доведе до тяхното разкъсване, следствие от което са инфарктите и инсултите. Хронично високото кръвно уврежда и органите в тялото. То може да засегне сериозно бъбреците, мозъка, сърцето, очите, кръвоносните съдове.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане

Кръвното налягане се влияе не само от изписаното от лекар лечение. Влияние върху него оказва и начинът на живот, храненето, двигателната активност. Те могат да допринесат за контрола на стойностите на налягането. Здравословното хранене и наблягането на полезни храни със здравословни хранителни вещества в състава си може да подпомогне контрола на кръвното налягане и да допринесе за понижаването му.

Ако сте любители на прясно изцедения сок от портокал, имате още една причина да го пиете с удоволствие.

Портокаловият сок е много полезен в контрола на кръвното налягане.

Според изследване от 2020 година, публикувано в European Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com, портокаловият сок може да допринесе за понижаването на кръвното налягане. Данните са установени след изследване върху участници с лека до умерена хипертония в рамките на 12 седмици.

Яжте тези храни при високо кръвно налягане

Изследователите са открили, че флавоноидът хесперадин, който се намира в портокаловия сок, има мощни антиоксидантни свойства и може да предпази кръвоносните съдове и сърцето от увреждане. Той има свойството и да понижава кръвното налягане. Противовъзпалителното си въздействие хесперадинът дължи на антиоксидантните си свойства. Той се бори със свободните радикали, причиняващи сърдечносъдови заболявания и хипертония, увреждания на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

Свободните радикали влияят негативно не само на сърдечносъдовата система, но и на всички органи и системи в тялото. Те бавно и сигурно могат да доведат до срив в организма, хронични възпаления, които са предпоставка за хронични заболявания, дори рак.

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Ето защо редовната консумация на портокалов сок е добър начин да допринесете още малко за здравословния си начин на живот. Включвайте го по-често в менюто си. Той е и прекрасен източник на витамин С – друг мощен антиоксидант с изключително положително въздействие върху целия организъм. Тези важни съединения с антиоксидантен характер са много важни за здравето. Ето защо това е още една причина цитрусовите плодове и сокове от тях да присъстват в здравословния ни режим на хранене.

Коментирай