Здраве и красота

Ползи за здравето от цариградското грозде

Невероятен малък плод с много полезни качества, витамини, антиоксиданти, минерали и фибри

28.10.2021г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цариградското грозде е плод, на който не се обръща достатъчно внимание на трапезата, а това е грешка. Той е изключително богат на ценни хранителни вещества, от които организмът се нуждае, за да е здрав.

Невероятните ползи от гроздето (галерия)

За жалост, цариградското грозде се намира по-трудно у нас, защото не присъства в редовния асортимент по щандовете на магазините за плодове и зеленчуци. Когато го зърнете обаче, не го подминавайте. Този плод е изключително богат източник на витамин С и фибри, които са важни за сърдечносъдовата система. Богат е и на изобилие от антиоксиданти, носещи ползи както за сърцето, така и за всички органи и системи в тялото.

Родината на цариградското грозде е Азия. Най-пълноценно вирее в Индия и други южни части на азиатския континент. По тези места наричат плода още амла.

Плодът на цариградското грозде се ражда по клоните на малки дървета, приличащи на храсти. Малките плодчета приличат на малки топки за голф с раирана окраска. Имат леко кисел, стипчив и леко горчив вкус. Ципата им е тънка и се консумира заедно с плода.

4 билки, които се грижат за женското здраве

Цариградското грозде може да се използва по много начини в кулинарията. Може да участва в печива, десерти, сосове, сиропи, напитки, салати както в прясно, така и в сушено състояние.

Какви са потенциалните здравословни ползи от цариградското грозде?

Потушаване на киселини в стомаха

Консумацията на цариградско грозде може да помогне за облекчаване на киселини в стомаха. В този плод се съдържа голямо количество антиоксиданти, фибри и минерали, които влияят положително върху храносмилателните процеси, като потискат прекомерната секреция на киселини от стомаха, удължават периодите между поява на киселини и намаляват тежестта на дискомфорта.

Билки, които прочистват бъбреците

Антистареещ ефект

Тъй като цариградското грозде е много добър доставчик на антиоксиданти, витамин С, минерали, то има завиден антистареещ ефект. Витамин С и антиоксидантите имат свойството да насърчават синтеза и усвояването на колагена, който е съществен за поддържането на кожата и клетките по-млади, забавяйки стареенето.

Противоракови свойства

Антиоксидантите в този плод имат ефект и в превенцията на поява на ракови клетки и формации. Те неутрализират действието на свободните радикали, причиняващи преждевременно стареене и злокачествени изменения на клетките, като предотвратяват клетъчни мутации и потенциален туморен растеж. Фитохимикалите и флавоноидите в цариградското грозде имат заслуга в тази насока.

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

За здраво сърце

Антиоксидантите и фибрите имат положителен ефект върху сърдечносъдовата система. Те могат да допринесат в намаляването на сърдечносъдовия риск, холестерола, кръвното налягане и поддържането на здрави съдове.

Флавоноидите имат противовъзпалителен ефект, който е благоприятен за сърдечносъдовата система и подобрява функциите ѝ. Намаляването на възпалението е важно за поддържане на работата на сърцето и кръвоносните съдове в оптимални граници. Ключов фактор и за превенцията на сериозни сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Редовната консумация на цариградско грозде може да допринесе и за контрола на кръвното налягане. Високото кръвно е един от най-сериозните фактори за сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

9 невероятни ползи от пресните смокини

Фитохимикалите и флавоноидите в цариградското грозде имат и разреждащ кръвта ефект. Това помага за предотвратяването на образуването на тромби и запушвания на съдове.

Контрол на кръвната захар

Редовната консумация на цариградско грозде може да подпомогне контрола на кръвната захар. То е много богато на фибри, които забавят усвояването на захарите от плода. Той е с нисък гликемичен индекс, което също допринася за намаляването на кръвната захар и инсулина.

Коментирай