Здраве и красота

Как да избегнете сухата и напукана кожа през зимата

Превантивни мерки, които може да вземете за мека и хидратирана кожа

28.10.2021г. / 14 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на кожата на ръцете жизнена, еластична и хидратирана не е лесна задача, защото атмосферните условия правят всичко възможно това да не се случи. Като допълнение към картината се явяват всички измиващи продукти, които ползваме в ежедневието си – сапуни, шампоани, препарати за съдове, които изсушават кожата и я правят податлива на нацепване и лющене.

Суха и лющеща се кожа около очите – как да се справим?

Сухият и студен въздух през зимата кара кожата на ръцете да влоши сериозно състоянието си. Освен това, отоплителните уреди, които ползваме, допълнително оказват негативно влияние върху кожата. Климатици, парно, нагряващи печки от всякакъв тип водят до суха и лющеща се кожа наред с всички останали предизвикателства, които зимата носи със себе си.

И както всички знаем, че е важно да се грижим превантивно за имунната си система, за да можем да се справим с вирусите и настинките, така и кожата има нужда от превенция, за да остане мека, хидратирана и предпазена от вредното влияние на зимата и климатичните условия през този сезон.

Един от най-важните етапи в справянето със сухата и нацепена кожа през зимата е превенцията. За да не допуснете кожата ви да изсъхне прекалено през зимата е важно да започнете с хидратирането ѝ навреме, според WebMD. Задържането на влагата в кожата на ръцете е съществен фактор за подобряване на състоянието на ръцете през цялата зима.

Правилната грижа за суха кожа на лицето през зимата

С правилната грижа за кожата ще допринесете за възстановяване на бариерната ѝ функция, която защитава кожата от изсъхване през зимата. Комбинацията от вещества, важни за бариерната функция, включва липиди, масла, протеини. От тях зависи състоянието на кожата през зимния сезон. Те са веществата, които осигуряват правилната бариерна функция, която кожата има. Ако на кожата не ѝ достигат тези вещества, тя става суха, нацепена, лющеща се, податлива на инфекции и дразнене.

Кожа, податлива на екзема и сухота обикновено има по-слаби бариерни функции. Симптомите на дразнене се задълбочават през зимния сезон, когато условията са по-сурови, въздухът студен и сух.

Свързани статии

Как да предотвратите напукване, нацепване и сухота на кожата през зимата?

Как да подхраните сухата кожа през зимата?

Здравни експерти, цитирани от WebMD съветват кожата да се хидратира през цялата година. Особено важно е да се наблегне на овлажняването през есента, за да се подготви кожата за зимата. Превърнете нанасянето на овлажнител в рутина. Правете го сутрин и вечер, както и след измиване, особено ако излизате навън. Дръжте овлажняващ крем, обогатен с липиди на бюрото си, в колата си, вкъщи.

Тъй като се налага да мием ръцете си често, трябва винаги да имаме подръка овлажняващ, хидратиращ и подхранващ крем, който да възстанови липидната бариера на кожата на ръцете. С всяко измиване на ръце влагата си отива от кожата, затова е важно да се постараете да превърнете нанасянето на овлажнител в рутина.

Ежедневни грешки, които изсушават кожата и я увреждат

Кои са най-подходящите продукти за овлажняване през зимата?

За да запазите влагата в кожата на ръцете през зимата и да не допуснете тя да изсъхне и да се нацепи, избирайте овлажняващи продукти, които съдържат хиалуронова киселина, ланолин, какаово, кокосово масло или масло от ший, алое вера, глицерин. Тези съставки са сред най-ефективните в борбата с изсъхването на кожата през зимата.

Коментирай