Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако не правите кардио?

Защо кардиото е незаменима и важна част от двигателната активност

04.11.2021г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кардиотренировките са неизменна част от цялостната концепция за поддържането на здравословно тегло и красива стройна фигура. Някои хора ги мразят и предпочитат да наблягат единствено на силовите тренировки или тренировките с тежести. Кардиото може да е омразно за някои заради изтощителния му характер, изпотяването и учестеното дишане, но то има незаменими ползи за здравето и е неизменно допълнение към цялостната двигателна активност.

6 знака, че правите прекалено много кардио

Ако сте човек, който не обича да прави кардио и предпочита да набляга само на силовите упражнения, вижте защо трябва да промените този навик. Ако не правите кардио, може да пропуснете някои много важни за здравето ползи, според livestrong.com.

Кардиото подобрява издръжливостта и здравето на сърцето и белите дробове. Това помага за изграждането на здрава и устойчива сърдечносъдова система и дихателна функция, пише healthdigest.com.

Проучване, публикувано в BMC Public Health Показва, че комбинирането на кардио със силови тренировки в рутината осигурява много ползи за здравето за разлика от правенето само на силови упражнения. Хората, които комбинират двата вида тренировки имат подобрено тегло и сърдечносъдово здраве.

5 мита за кардиото

Ако изобщо не правите кардио, това може да намали издръжливостта ви и да понижи способността ви да се движите продължително време както по време на тренировка, така и в ежедневието. Тази невъзможност се усеща най-вече при катерене на наклон или стълби.

Какви са основните ползи от кардиото?

Редовните кардиоупражнения имат множество ползи за здравето. Според Американската сърдечна асоциация се препоръчват 150 минути ежеседмична кардиоактивност. Тя помага за подобряването на сърдечносъдовото и дихателното здраве. Чрез повишаване на сърдечната честота се подобрява и капацитетът на сърцето и кръвоносните съдове.

Как да направите кардио тренировката по-ефективна

Свързани статии

Кардиотренировките имат много ползи и за мозъка и нервната система. Чрез повишаване на притока на кръв и кислород към мозъка се подобряват паметта, концентрацията, сънят, намалява се рискът от дегенеративни заболявания на нервната система.

Кардиотренировките подобряват и обхвата на ставите. Гъвкавостта и мобилността им се повишава отново благодарение на по-доброто им подхранване с кислород и хранителни вещества. Повишеният пулс ускорява кръвообращението, което позволява на мускулите да работят по-усилено и за по-дълги периоди от време.

Най-добрите кардио тренировки за вкъщи

Кардиотренировките са много важни и за психичното и емоционално здраве. Те повишават нивата на хормоните окситоцин, серотонин и допамин, които играят важна роля в борбата с депресията, лошото настроение, ниското самочувствие.

Коментирай